10. augusta "Mega cirka" izrādē Liepājā skatītāji piedzīvoja šausminošu brīdi. Zebru priekšnesuma laikā dzīvnieki mitējās klausīt pavēlēm un ieskrēja skatītāju rindās, portālam "Delfi" ziņo kāda liepājniece.

Aculieciniece klāsta, ka pēc notikušā izrāde turpinājās. Skatītājiem gan tika liegts notiekošo filmēt.

"Nomocītās zebras ar izspiestām ribām izrādes laikā metās laukā no arēnas tieši virsū pirmajās rindās sēdošajiem. Nopietnas traumas neviens neguva, bet pārbīli piedzīvoja gan," stāsta lasītāja. Pēc notikušā daļa skatītāju pārcēlušies uz pēdējām rindām. Vēl citi izrādi pametuši.

"Cik ilgi vēl turpināsies ņirgāšanās par dzīvniekiem, kurus tur neciešamos apstākļos?" neizpratnē ir lasītāja.

Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD), komentējot video, akcentē, ka zebru atrašanās cirka izrādē jau vien ir pārkāpums. Kopš šī gada 13. jūlija savvaļas dzīvnieku izmantošana izrādēs ir aizliegta.

Video redzamais arī ir pretrunā ar Ministru kabineta noteikumiem par labturības prasībām dzīvnieku turēšanai, pauž PVD pārstāve Ilze Meistere. Noteikumi paredz, ka dzīvnieka īpašnieks vai turētājs drīkst turēt, apmācīt un izmantot dzīvnieku sacensībās, darbā vai atrakcijās, ja tiek kontrolēta dzīvnieka rīcība. Turētājam jāspēj apturēt dzīvnieka uzbrukumu cilvēkam vai citam dzīvniekam.

"Vērojot video fragmentu, nerodas iespaids, ka dresētāji spēj kontrolēt arēnā izvestās zebras," pauž Meistere. Savukārt, vērtējot skatītāju drošību, dienesta pārstāve norāda, ka tā ir pašvaldības kompetence.

Šovasar SIA "Silver Show Management" rīkotās ceļojošā cirka "Mega cirks" izrādes PVD redzeslokā nonāca 18. jūlijā. Izrādē Dobelē toreiz atklāja, ka tiek izmantoti un izrādīti jūras lauvas. Par pārkāpumu uzņēmums saņēma administratīvo sodu – brīdinājumu.

Tomēr, kā klātienē novērojis PVD, arī 3. augustā Liepājā un 16. augustā Saldū "Mega cirks" savos uzvedumos iekļāva savvaļas dzīvniekus. Par abiem gadījumiem sāktas lietvedības administratīvā pārkāpuma lietā, informēja Meistere.

"Efektīvākai cīņai pret savvaļas dzīvnieku izrādīšanu, PVD ir vērsies Latvijas Pašvaldību savienībā ar aicinājumu pašvaldībām rūpīgi izvērtēt SIA "Silver Show Management" iesniegumus. Dienests arī aicinājis kontrolēt, vai izrāžu organizators ievēro ar pašvaldību saskaņotās atļaujas nosacījumus," dienesta paveikto raksturo Meistere.

Dienesta darbiniekiem zināms, ka pēc atklātajiem pārkāpumiem izrādē Saldū Ādažos viena "Mega cirka" izrāde bija atcelta. Savukārt izrādēs Limbažos un Cēsīs dzīvniekus neizmantoja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!