Foto: DELFI Aculiecinieks

Šī milzīgā sēne izauga mūsu vasarnīcas dārziņā. Un milzīga tā nav radiācijas dēļ, bet tāpēc, ka tā ir Langermannia gigantea jeb milzu apaļpūpēdis.

Internetā par šo sēni var atrast daudz informācijas. Apaļpūpēdis ir reti garšīgs, veselīgs un vērtīgs. No tā var taisīt garšīgas karbonādes, var vienkārši cept vai žāvēt. Tie, kas mēģinājuši, to nenoliegs.

Milzu apaļpūpēdis ir vientuļnieks, neaug kolonijās. Izvēlas barības vielām bagātu augsni, atrodams jauktos vai lapu koku mežos, kā arī mitrās gravās un, protams, labi koptos dārzos. Brieduma laiks – no jūnija līdz septembrim.

Milzu pūpēdis pilnībā attaisno savu nosaukumu, sasniedzot 50 cm diametru un sverot 10 kg. Augļa daļa ir balta, lodes vai olas formā.

Tautas medicīnā milzu apaļpūpēdis tiek izmantots aknu, kā arī ādas slimību ārstēšanā. Nesen sēnes mīkstajā daļā tika atrastas vielas, kas lieliski darbojas kā pretiekaisumu līdzeklis.

Tā kā, sastopot šo sēni, nevajag uzreiz to spert pa gaisu. Labāk nesiet uz mājām un sagatavojiet garšīgas pusdienas. Vēlu veiksmi visiem sēņotājiem!


Šo reportāžu ir iesūtījis reģistrēts 'DELFI Aculiecinieka' autors, kurš par katru publikāciju saņem noteiktu skaitu DELFI dālderus. Sūtiet foto, video reportāžas 'DELFI Aculieciniekam' - aculiecinieks@delfi.lv vai reģistrējieties, pelniet DELFI dālderus un tieciet pie vērtīgām balvām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!