Foto: DELFI Aculiecinieks
Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) bērnu programma, ko jau vairākus gadus iemīļojuši jaunākie klausītāji un viņu vecāki, šosezon nepatīkami pārsteigusi apmeklētājus. Iemīļotā galvenā tēla – LeNeSona – vietā uz skatuves bija redzams LeNeSons mironis, kas nokaitināja vecākus un saraudināja bērnus, stāsta Līga Cepurīte.

"24. septembrī LeNeSOns koncerts sākās kā ierasts ar Simfoniskā orķestra uznākšanu. Pēc tam uz skatuves izskrēja divi jauni puiši, kas pievērsa bērnu uzmanību, runājot par kādu futrāli. Nelielā skeča beigās ar akmeņiem dekorēto futrāli atrada uz galda un no tā izņēma lelli, kas nekādā veidā neatgādināja LeNeSOnu. No futrāļa izkāpa tēls, kas nepārprotami atgādināja LeNeSOnu mironi. Zālē valdīja manāms šoks. Diriģents Andris Vecumnieks jautāja zālei, vai tas ir LeNeSOns? Uz ko saņēma nepārprotamu atbildi: "Nē!"," par piedzīvoto stāsta Līga, piebilstot, ka daži bērni pat sākuši raudāt un devušies prom. Jaunais galvenais uzveduma tēls, LeNeSons mironis, esot līdzinājies populārajām lellēm "Monster High". Savukārt radošajās darbnīcās pēc koncerta bērni esot zīmējuši jau iemīļoto, smaidīgo, frakā tērpto LeNeSonu no iepriekšējām sezonām.

Vilšanos jaunajā uzvedumā sevišķi pastiprināja fakts, ka iepriekšējos gadus bērni un vecāki koncertus bija iemīļojuši. Pirka pat abonementus visai sezonai, neskatoties uz to, ka biļešu cenas pieauga, stāsta Līga. "Šajā koncertā piedzīvotais bija kā spļāviens sejā visiem zālē sēdošajiem bērniem un viņu vecākiem. Koncerts skaidri demonstrēja, ka Latvijā bērnus uzskata par zemākas klases patērētājiem - radījumiem, ar kuriem var eksperimentēt," sašutumu neslēpj Līga.

Līga ir arī sarūgtināta par to, ka LNSO koncerta apmeklētājus neinformēja par pārmaiņām. Ziņas par to, ka LeNeSons piedzīvojis pārvērtības esot parādījušās tikai 19. septembrī, piecas dienas pirms koncerta. Taču biļetes iepriekšpārdošanā vecāki pirka jau februārī un martā, savukārt abonementi izpārdoti vēl agrāk. Tāpat ne plašsaziņas līdzekļos, ne LNSO mājaslapā nav skatāma jaunā tēla fotogrāfija. Uz publicitātes materiāliem joprojām redzams iepriekšējais LeNeSons.

Līga LNSO pārmet to, ka orķestris apzināti maldinājis savus klausītājus, bet uzvedums traumējis viņas bērnu psihi.

"Perversā miroņa ķermeņa poza, kas skatāma attēlā, bieži tika izmantota izrādes laikā, kā arī bija galvenā varoņa ilustrācijā, kas izstādīta radošo darbnīcu telpā, un tā neatbilst mērķauditorijai, proti, piecus līdz desmit gadus veciem bērniem. Tas viņus ietekmē nelabvēlīgi," uzskata Līga.

LNSO pārstāve Dagnija Dižbite-Svarinska teic, ka bērnu koncertu galvenais tēls LeNeSons pārmaiņas piedzīvoja, uzklausot apmeklētāju atsauksmes iepriekšējā sezonā. "Saņēmām vairākus ierosinājumus padomāt par izmaiņām un kādu jaunu pavērsienu bērnu koncertu konceptā," stāsta Dižbite-Svarinska. Iepriekšējais LeNeSons bērnu izglītojošajās programmās "piedalījies" iepriekšējos desmit gadus.

LNSO nolēma radīt jaunu un mūsdienīgu tēlu, kurš spētu uzrunāt bērnus ar krāsaināku saturu. Pieaicināti tika režisori Ģirts Šolis un Andris Kalnozols, kuriem ir liela pieredze objektu teātra un leļļu izrāžu veidošanā, stāsta Dižbite-Svarinska. "Šolis režisējis muzikālo izrādi bērniem "Vējš vītolos", kas "LNSO vasarnīcā" izraisīja skatītāju nedalītu sajūsmu. Kalnozols veidoja LeNeSOna koncertu jauno koncepciju," jaunā tēla radīšanas procesu apraksta Dižbite-Svarinska. Viņa arī akcentē, ka jau preses paziņojumā pirms izrādes LNSO esot informējuši, ka galvenais tēls mainīts. Pirmo reizi skatītājiem tas parādīts LNSO bērnu koncertos 24. septembrī.

LNSO atzīst, ka jaunās koncepcijas literārais un muzikālais risinājums vērtēts atzinīgi, taču vizuālais veidols guvis pretrunīgas atsauksmes. "Pirmā izrāde ir notikusi. Auditorijas viedoklis orķestrim ir ļoti svarīgs. LNSO plāno veikt klausītāju aptauju, kas būs pieejama sociālajos tīklos un orķestra mājaslapā. Pieļaujam, ka iepriekšējais LeNeSOna tēls varētu atgriezties LNSO bērnu programmā," atklāj Dižbite-Svarinska.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!