Foto: stock.xchng
Lūk, ko mums raksta DELFI lasītājs Edgars:

"Tā kā pēdējā laikā ir kļuvušas aktuālas runas par augu taukiem un trans taukiem, drusku pameklēju, kas tad šie ir, nu kurienes nāk, un visu pārtulkoju latviski. Sanāca neliels raksts sadaļai DELFI aculiecinieks.

Lai saprastu, kuri tauki ir tie labie, vispirms ir drusku jāpapēta to ķīmija. Ķīmiski tauki un eļļas sastāv no glicerīna un tām pievienotām taukskābēm. Bet taukskābes veido skābes grupa un garas oglekļa ķēdes, kā petrolejai. Katrs oglekļa atoms var sev var pievienot divus ūdeņraža atomus, tad taukskābe ir piesātināta. Ja kādam pārim oglekļa atomu piekabināts ir tikai viens ūdeņraža atoms, taukskābe ir nepiesātināta. Piesātinātus no nepiesātinātiem taukiem var atšķirt ar to, ka piesātinātie ir cieti, bet nepiesātinātie ir šķidri (eļļas), un jo šķidrāki tauki, jo tur ir vairāk nepiesātināto taukskābju. Ja niķeļa katalizatoru klātbūtnē šīm nepiesātinātajām eļļām pievada ūdeņradi, viņi sev pievieno papildu ūdeņraža atomus un kļūst piesātināti un cieti (hidrogenizācija).

Tātad ir šādi tauki:

1. Piesātinātie tauki, kurus veido garas taisnas oglekļa ķēdītes. Cieti: speķis, sviests pilnībā hidrogenizētās eļļas, cietās tropisko augu eļļas: palmu un kokosriekstu tauki. Līdzīgi kā visi pārējie tauki dod kalorijas, nepieciešamos daudzumos organisms pats spēj izstrādāt. Bet lielā daudzumā palielina holesterīna līmeni asinīs.

2. Nepiesātinātie tauki jeb eļļas. Veido izlocītas oglekļa ķēdītes. Šķidri, visa veida eļļas, gan augu, gan zivju. Organismam šie tauki ir nepieciešami, un organisms pats tos nespēj izstrādāt. Nepiesātinātajās vietās viegli piesaistās citas vielas, piemēram, skābeklis, un tāpēc šie ātrāk bojājas. Piesātinātajiem taukiem pievienojot nepiesātinātos, tie kļūst mīkstāki, kā sviests ar augu eļļu. Samazina "sliktā" holesterīna un paaugstina "labā" holesterīna līmeni asinīs.

Pilnīgi hidrogenizējot augu eļļu tā kļūst pilnīgi piesātināta un pārāk cieta un grūti izmantojama, tomēr sastāvs atbilst dabisko tauku sastāvam. Tikai daļēji hidrogenizējot augu eļļu saglabājas daļa nepiesātināto tauku, tāpēc var iegūt galaproduktu ar ideālu konsistenci. Tomēr ne līdz galam hidrogenizējot eļļas, pie reizes arī pārveidojas nepiesātinātās taukskābes veidojot daudz stabilākus trans taukus. Šādi trans tauki arī ilgāk paliek svaigi. Dažiem veselīgākiem produktiem labākas konsistences taukus iegūst sajauc pilnībā hidrogenizētos taukus un dabiskās eļļas, parastākiem izmanto "daļēji hidrogenizētās augu eļļas".

3. Trans tauki. Arī šie ir nepiesātinātie tauki, tikai viņus veido taisnas oglekļa ķēdītes. Fermenti, kuri pārstrādā taukus ir piemēroti dabiskajiem, un ar trans galā tiek grūtāk. Dabā šos izstrādā tikai baktērijas, arī atgremotāju kuņģī, tāpēc ļoti nelielā daudzumā šie ir arī piena produktos, sviestā līdz 4%. Bet daļēji hidrogenizētajās augu eļļās to var būt līdz pat 45% no visām taukiem, no šiem izgatavotā parastajā margarīnā līdz 15%. Arī ātrās ēdināšanas produktos var būt liels trans tauku saturs (viņi labāk uzglabājas). Organismam šīs vielas nekādi nav nepieciešamas, un pēc pētījumiem, paaugstina sirds slimību risku, iespējams var veicināt arī citas saslimšanas.

Eksperimentos ar mērkaķiem, pie vienāda uzņemtā kaloriju daudzuma, trans tauki veicināja dzīvnieku aptaukošanos. Pēdējos gados visā pasaulē cenšas izvairīties no trans taukiem, tai skaitā arī kādā labi pazīstamā ātrās ēdināšanas restorānā.

P.S. Visa šī informācija par trans taukiem ir brīvi pieejama angļu valodā. Vajag tikai iegūglēt."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!