Foto: DELFI Aculiecinieks
24. janvārī Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) zālē tika svinēti LZA goda doktora Gunta Eniņa jaunākās grāmatas "Koki mājas nepamet" atvēršanas svētki.

Grāmatas atvēršanas svētku pasākumu vadīja kinorežisors Jānis Streičs. Svinīgo uzrunu grāmatas autoram Guntim Eniņam un klātesošajiem teica Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ojārs Spārītis. Daudzo apsveicēju vidū bija dzejniece Māra Zālīte, politiķe Sarmīte Ēlerte, aktrise Zane Jančevska, folkloras pētnieks Sandis Laime un Sējas novada pašvaldības vadītājs Guntis Liepiņš. Sieviešu koris "Daugavas vanadzes" diriģentes Ārijas Zeltiņas vadībā izpildīja latviešu komponistu dziesmas par kokiem, tāpat arī skaisti muzicēja trio "Viršu medus". Tika lasīta dzeja par kokiem un arī grāmatas autors Guntis Eniņš lasīja savu dzeju par Latviju un tās brīnišķīgo dabu.

Grāmatā "Koki mājas nepamet" ir stāsti ne tikai par kokiem, - tie ir stāsti par cilvēku dzimtām un to likteņiem. Simtgadīgie koki, savulaik iestādīti māju pagalmos, nu jau kļuvuši kā dzimtas piederīgie, kā dzimtas saknes, kas bieži vien jau nojaukto ēku vietās atgādina par ģimeni. Un mēs katrs taču atceramies savas bērnības mājvietas koku.

Guntis Eniņš savā grāmatā katram aprakstītajam kokam dod vēl papildus vārdu: dižozols, viskuplākais, upurozols, sirmais krīvu krīvs, dižākais, ozolpuisis, varenākais, gadsimtu vecītis, ozolvectētiņš, varenais meitukoks, ozolmilzis, spīdzinātais, pilsētnieks, spītīgais, brīnumbrīnuma koks, teiksmu apvītais, skanīgais, īstenais, karaliene, laiku liecinieks...

Nu jau gandrīz pusgadsimtu Guntis Eniņš ar savu nerimstošo darbošanos Latvijas dabas retumu aizsardzībā ir raisījis interesi plašā sabiedrības daļā par unikālajām dabas vērtībām Latvijas teritorijā.

Būdams pēc profesijas zinātnieks-inženieris nevis dabaszinātņu speciālists, Guntis Eniņš ir sarakstījis astoņas grāmatas un publicējis apmēram tūkstoti populārzinātnisku rakstu par dabas retumiem, ir atklājis pirmos pazemes ezerus Baltijā un ir atradis līdz šim nezināmus divus senos pilskalnus. Eniņš ir arī atklājis un kopā ar saviem domubiedriem izmērījis garākās dabīgās smilšakmens alas Baltijā. Eniņš ir nodibinājis sabiedrisko organizāciju "Dabas retumu krātuve", kuras mērķis ir dabas un kultūrvēsturisko pieminekļu izpēte un aizsardzība.

Guntis Eniņš joprojām regulāri organizē jaunas ekspedīcijas uz vēl maz pētītajām vietām Latvijā, kā arī vada dižkoku glābšanas talkas. Eniņš ir izstrādājis un ieviesis dzīvē dabas pieminekļu izpētes metodoloģiju, metodiskus norādījumus, pēc kuriem vadīties dižkoku, lielo akmeņu, smilšakmens alu un citu dabas retumu uzmērīšanā un reģistrēšanā.

Grāmatas "Koki mājas nepamet" izdevējs ir izdevniecība "Latvijas mediji".

Jebkura no Gunta Eniņa sarakstītajām grāmatām ir patiesi nozīmīgs notikums visiem Latvijas dabas sargātājiem, tāpēc visiem klātesošajiem grāmatas atvēršanas svētkos bija prieks uzzināt, ka tuvākajā nākotnē Guntis Eniņš sarakstīs vēl jaunas grāmatas. Lai izdodas!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!