Foto: DELFI Aculiecinieks
Aizvadītajā nedēļas nogalē Ķemeru Nacionālajā dabas parkā, it īpaši Lielā Ķemeru tīreļa laipas apkārtnē un tā takās, novērots daudz sadzīves atkritumu, tostarp izsmēķi un dažādi plastmasas izstrādājumi. Turklāt vienīgā iespēja tos turpat, dabas takās, izmest bijusi tikai pie skatu torņa, ziņo kāds anonīms aculiecinieks.

"Man beidzot radās iespēja izrauties un aizbraukt uz Ķemeru tīreli, taču ļoti sarūgtināja tas, ka cilvēki kļūst aizvien cūcīgāki un neievēro elementārus nosacījumus. Lūdzu, mēģināsim būt saudzīgāki pret vidi un skaistumu, ko mums iespēja izbaudīt," portālam raksta aculiecinieks.

Vairākumu tūrisma infrastruktūras objektu Ķemeru Nacionālajā parkā apsaimnieko Dabas aizsardzības pārvaldes Pierīgas reģionālā administrācija (DAP PRA), norāda šīs administrācijas un "Ķemeru nacionālā parka fonda" pārstāve Agnese Balandiņa. Tāpat noslēgts līgums ar SIA "Rabarbers-BR", kuram Lielā Ķemeru tīreļa laipas apkārtnē jāsavāc atkritumi. Gan uzņēmums, gan Dabas aizsardzības pārvaldes darbinieki šobrīd darot visu iespējamo, lai teritoriju uzturētu kārtībā, taču brīžiem šķiet, ka tā ir cīņa ar vējdzirnavām, atzīstas Balandiņa.

Viņa arī novērojusi, ka šoruden parka apmeklētāji esot sevišķi nesaudzīgi. "Cilvēki met ne tikai konfekšu papīrus un čipsu pakas, bet ir pat tādi, kas atbrauc un mežā izgāž atkritumu kravas," stāsta Balandiņa. Pirms divām nedēļām brīvdienās parka apmeklētāji pat dedzinājuši informācijas stendu. Piektdienu vakari arī esot ārkārtīgi iemīļoti, lai sacenstos, kurš tālāk purvā var iemest pudeli. "Apmeklētāji nespēj iedomāties, cik sarežģīti šo iemesto un peldošo pudeli ir no purva izvilkt ārā. Jārīko īpašas ekspedīcijas," stāsta Balandiņa.

Uzstādīt atkritumu urnas visu laipu un maršrutu garumā, kā arī kilometriem dziļi purvos un mežos, nav plānots. "Ja reiz cilvēks var tik tālu atnest pilnu limonādes pudeli un cepumu paku, tad pietiks spēka aiz sevis savākt un līdz tuvākajam konteinerim nogādāt tukšos iepakojumus," teic Balandiņa. Atkritumu urnas tiek izvietotas vietās, kur tās var viegli apsaimniekot un lieki netērēt resursus. Lielā tīreļa laipas apkārtnē atkritumu urnas ir izvietotas stāvlaukumos.

Dabas aizsardzības pārvalde aicina atpūtniekiem pašiem iesaistīties taku sakārtošanā. "Būsim pozitīvi domājoši un palīdzēsim takas uzturēt kārtībā, pamanītos atkritumus savācot, jo pašlaik atkritumu vācēju acīmredzami ir daudz mazāk nekā mēslotāju," aicina DAP PRA direktora vietniece Meldra Priedēna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!