Pavadā piesietu suni, kas jož pakaļ automašīnā sēdošajai saimniecei, Andris pamanīja un nofilmēja Ata ielā, Rīgā 29. oktobrī. Šāda suņa saimnieces rīcība vīrietim bija nepieņemama. Ne tikai tāpēc, ka tas varēja paskriet zem riteņiem, bet arī tāpēc, ka dzīvnieks varēja norauties no pavadiņas un uzbrukt citiem. Notikušais Andri saniknoja un viņš rīkojās. Savu video viņš izplatīja Latvijas ziņu portāliem. Pēc publikācijām Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) pret saimnieci uzsācis administratīvā pārkāpuma lietu.

"Labdien! 29.10.2022 ap pulksten 14.45 Grīziņkalna parkā pamanīju suni, kura saimniece sēdēja savā auto un brauca, turot suni pavadā pa atvērtu logu," portālam "Delfi" ziņoja Andris. "Suns pēdējiem spēkiem mēģināja tikt līdzi," vērtē Andris, kurš dzīvnieku apraksta kā lielu, spēcīgu cīņu suni, "iespējams, pitbulu". Turklāt dzīvnieks bijis bez uzpurņa.

Notikumi risinājās tieši blakus parkam, kur atrodas ne tikai pieaugušie, bet arī bērni un citi suņi. "Cik gan adekvāta ir šāda saimnieces uzvedība? Pirmkārt, viņas pašas suns varēja paskriet zem viņas auto riteņiem vai kāds cits transportlīdzeklis varēja viņu sabraukt. Galu galā, kas notiktu, ja viņš norautos no saites un aizskrietu parkā, kur ir suņi, un bērni?" sašutumu par saimnieces bezatbildību pauž Andris.

Video liecina, ka Andris gāja skaidroties ar saimnieci. Viņš tai aizrādīja par nepieņemamo izturēšanos un lūdza uzņemties atbildību par dzīvnieku. Sieviete sarunā iesaistījās, tomēr noliedza, ka būtu rīkojusies nepareizi.

Tāpat video ierakstā noslēgumā dzirdams, kā Andris piedraud nofilmēto materiālu sūtīt PVD izvērtēšanai. Tiesa gan, viņš tā nerīkojās. Vismaz ne uzreiz. Andra iesniegumu PVD saņēma tikai pirmdien, 7. novembrī, bet pārkāpums sistēmā reģistrēts jau piektdien, 4. novembrī, – uzreiz pēc tam, kad vīrieša sūtīto video publiskoja Latvijas ziņu portāli.

PVD portāls "Delfi" noskaidroja, ka, balstoties uz masu medijos publiskoto video, dienests uzsācis administratīvā pārkāpuma lietu. PVD Veterināro objektu uzraudzības daļas vadītāja Mairita Riekstiņa lietas rosināšanu pamato ar to, ka video redzamais liecina par iespējamu dzīvnieka īpašniekam noteikto pienākumu – nepakļaut dzīvnieku sāpēm un ciešanām, kā arī novērst savainošanās iespējas – neizpildi.

"Dzīvnieka īpašnieks ir izvēlējies savdabīgu fiziskās slodzes nodrošināšanas veidu dzīvniekam," norāda Riekstiņa.

Viņa arī atzīst, ka, vērtējot cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvnieku, vērā tiek ņemti dažādi faktori, piemēram, cik ilgi sunim likts skriet, kāds bijis mašīnas ātrums, kā arī citi faktori.

Foto: Kadrs no video

Aculiecinieka iesaiste pārkāpuma lietas izskatīšanā konkrētajā gadījumā ir svarīga, jo ļauj dienestam uzzināt par notikušā apstākļiem, piemēram, par to, cik ilgi suns skrēja pakaļ mašīnai, pauda PVD sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Meistere.

"Ja cilvēks grib rezultātu, ja viņu kaut kas satrauc, ja ir noticis kas slikts, tad tomēr ātrākais veids, kā risināt situāciju, ir ziņot iestādei," rezumē Meistere.

Visātrāk sūdzību par dzīvnieku labturības prasību pārkāpumiem iedzīvotāji var iesniegt anonīmu, zvanot uz uzticības tālruni 67027402, kā arī ziņojot uz e-pastu pasts@pvd.gov.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!