Foto: DELFI Aculiecinieks
Portāla "Delfi" lasītājs no Somijas Leons Stiprais ir pamanījis, ka somi veic plašus darbus ceļu satiksmes drošībai.

Somija ir diezgan nodrošināta valsts. Viņi jau sen sapratuši, ka bez labiem ceļiem nevar būt attīstīta ekonomika. Pārvietoties, protams, var ar gaisa transportu un arī pa ūdeni. Tomēr galvenie tirdzniecības ceļi paliek uz sauszemes.

Krietna daļa no veiksmīgas eksistēšanas ir veselība, kuru nosaka arī drošība uz ceļiem.

Somi jau sen ir nonākuši pie secinājuma, ka profilakse ir lētāka par seku likvidēšanu.

Tas attiecas uz hospitālās infekcijas ierobežošanu. Pelējuma sēnītes bīstamo klātbūtni skolās un kazarmās. Vēl lielākā mērā tas skar ceļu satiksmes drošības jautājumus.

Divus gadus atpakaļ Haminas pilsētas dienesti nolīdzināja visas ceļu apmales, kuras krustojumos traucēja velosipēdistiem vecpilsētā.

Somi pieturas pie koncepcijas, ka velosipēdistiem ir jābrauc pa gājēju celiņiem, ja nav iespējams izveidot atsevišķas velosipēdistu joslas. Neviens jauns ceļa projekts netiek īstenots, ja tur nav paredzēts celiņš gājējiem un velosipēdistiem. Šodien Somijā nav nevienas pilsētas uz kur nebūtu iespējams ērti aizbraukt ar velosipēdu.

Pagājušajā vasarā novēroju, ka tiek veidoti ceļa krustojumi pēc apļa principa. Tie atrisina problēmu ātrāk nekā estakādes–tuneļu krustojumi. Pēdējie ir ārkārtīgi dārgi un laikietilpīgi.

Apļa krustojumi Haminā bija jau sen. Vecākais no tiem bija izveidots jau 360 gadus atpakaļ.

Tomēr pagājušajā vasarā visur tika veidoti apļa veida krustojumi. Te nevajag luksoforus un krustojuma pārvarēšana kļūst vienkāršāka.

Vēl drošībai Haminas pilsētā visas gājēju pārejas tika sašaurinātas un kļuva par vienu joslas brauktuvēm.

Izbrīvētās braucamās daļas kļuva par automašīnu stāvvietām. Protams, ne jau maksas.

Auto stāvvietu jautājums pie dzīvojamām mājām arī ir sen atrisināts. Pie katras mājas ir izveidoti vien-rindu stāvlaukumi. Katrs īrnieks tur var turēt savu mašīnu un pat pieslēgt ziemā motoru elektro-sildītāju. Par to viņš pilsētai vai ciemam maksā pieci eiro mēnesī.

Somi ļoti nopietni skatās, lai glābšanas dienesti varētu nokļūt pie dzīvojamām mājām. Dzeltenie uzraksti pie māju sienām norāda, ka aizņemt drošības joslas pie māju durvīm un logiem nedrīkst. Par mašīnu novietošanu pie māju sienām, kas nobloķē piekļuvi glābšanas dienestiem, draud nopietni naudas sodi. Glābējiem un policijai ir ar likumu noteiktas tiesības automašīnas, kuras novietotas pie drošības joslām, bez kavēšanās novākt.

Pie tam viņi nenes nekādu juridisku atbildību par evakuācijas steigā sabojātiem transporta līdzekļiem.

Arī Latvijā šie jautājumi sākti risināt.Vēl ātrāk šos jautājumus izdotos izlemt, ja eksotisko Kanāriju salu vietā mūsu pilsētu mēri un deputāti brauktu pieredzes apmaiņā par šiem jautājumiem uz Skandināvijas valstīm.

Hamina, 21.02.2016.g. Leons Stiprais.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!