Kādu laiku ūdens kvalitātei vienā no Tukuma mikrorajoniem nepievērsu lielu uzmanību. Tā problēma pastāvēja jau PSRS laikos. Tad bija citas rūpes. Tomēr pēc sarunas ar pieredzējušu mediķi par šo tēmu mani uzskati mainījās.

Ciets vai mālains ūdens nav tā labākā dāvana sirmajiem un cilvēkiem ar hroniskām slimībām, piemēram, nieru slimību gadījumos un tiem, kam nosliece uz žultsakmeņiem. Arī sklerotiskas izmaiņas asinsvados ciets ūdens tikai paātrina. Nemaz nerunājot par paātrinātu virtuves iekārtu, ūdens krānu, boileru un dušiņu bojāšanos.

Kopš uzstādīju mehānisko ūdens filtru un iegādājos filtra krūzi, sapratu, ka ūdens man kļuvis dārgāks par septiņiem eiro mēnesī. Vēl jāatceras, ka, mainot mehānisko ūdens filtru, krūze un augšējā daļa kārtīgi jāapstrādā ar 70% spirtu. Tas ir pelējuma sēnītes profilaksei. Tādēļ domāju, ka centrālās ūdens attīrīšanas iekārtās mīkstināšanas process mums visiem izmaksātu lētāk.

Bēdīga pieredze bija arī Rīgā, Imantas mikrorajonā. Tur sajutu, no karstā ūdens krāna nāk spēcīga pelējuma smaka. Tas jau ir nopietni. Pabiju Somijā. Mani ārkārtīgi pārsteidza somu attieksme pret pelējuma sēnīti. Viņi uzskata, ka pelējums ir viens no bīstamākajiem cilvēku ienaidniekiem. Aknu vēzis, alerģijas, organisma sensibilizācija.

Somu sanitārais dienests ļoti nopietni attiecas pret šo slēpto, viltīgo un faktiski neārstējamo slimību izsaucēju. Piemēram, nevienā mājā netiek ielikti jauni logi, ja paralēli netiek nodrošināta dabīgā gaisa recirkulācija. Tam ir likuma spēks! Ja Somijā sajustu, ka ūdenī izdalās pelējuma toksīni, tāda māja tiktu pakļauta kapitālajam remontam vai nojaukšanai.

Cerēsim, ka Ministru kabinets ņems vērā, ka profilakse vienmēr izmaksā lētāk, nekā hronisku slimnieku un invalīdu ārstēšana.

Lai veselība un zināšanas!

Leons Stiprais,
Tukums, 29.06.2020.g.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!