Foto: DELFI Aculiecinieks

"Durbes pils parkā Tukumā esmu saskaitījis vairāk nekā desmit dižkokus. Taču ik gadu te pazūd pa kādam lielam kokam, galvenokārt ozoli. Daļu parka pašlaik "rotā" vairs tikai celmi," raksta "Delfi" lasītājs Leons Stiprais, kurš noraizējies par parka tālāko likteni. Iepazīstoties ar lasītāja teikto, Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) apzinājusi un uzskaitījusi visus Durbes pils parka dižkokus.

Par parka veidošanu atbildīgā domes ainavu arhitekte Maija Fogele apgalvo, ka, pretēji aculiecinieka paustajam, neviens vesels koks pils parkā līdz šim nav nozāģēts.

37 hektārus plašajā teritorijā ik gadu notiekot saskaņotas un sistemātiskas darbības teritorijas uzturēšanai atbilstoši budžeta līdzekļu iespējām. "Pēdējo piecu gadu laikā parkā nācās likvidēt vairākus desmitu gobu, kuras skārušas Holandes slimība, tādējādi koki bija nokaltuši un atmizojušies, tāpat liga skārusi vairākus ošus. Šīs koku sugas bojāeja turpinās un ošus nāksies zāģēt," situāciju parkā apraksta Fogele.

Ainavu arhitekte piebilst, ka vairākas egles nācies nozāgēt, jo tām kaitējumu bija nodarījis egļu sešzobu mizgrauzis.

Fogele arī akcentē, ka parkā jau vairākus gadus no jauna stāda arī kokus un krūmus. Piemēram, 2010. gadā talkas laikā iestādītas 200 egles. Pērn iedēstīti ap 300 krūmu un koku stādu. Stādīšana norit saskaņā ar 1999. gadā izstrādāto Durbes muižas parka rekonstrukcijas priekšlikumu, norāda Fogele.

"Visus parka koku kopšanas darbus veic sertificēti kokkopji-arboristi. Līdz šim sakopti lielie koki gar pastaigu celiņiem visā parka teritorijā. Turpinām darbus atbilstoši pašvaldības budžeta līdzekļu iespējām," paskaidro ainavu arhitekte.

Apsekojot Durbes pils parku, DAP inspektori konstatēja apmēram desmit dižkokus, portālu "Delfi" informē DAP pārstāve Elīna Ezeriņa. Starp dižkokiem ir divas Veimuta priedes, viens osis, viena kļava un vairākas lapegles.

"Visi dižkoki ir veselīgi, tiem nav novēroti nekādi apdraudējumi un tuvākajā laikā nav iespējama to dabiska bojāeja," pauž Ezeriņa.

DAP arī informē, ka vienojusies ar Tukuma novada pašvaldības ainavu arhitekti Maiju Fogeli par visu parka dižkoku inventarizāciju sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi marta otrajā pusē. "Pēc inventarizācijas gan Durbes pils parkā, gan tuvumā augošos dižkokus iekļaus valsts oficiālajā reģistrā – dabas datu pārvaldības sistēmā "Ozols"," pastāstīja Ezeriņa.

Rakstā tālāk piedāvājam arī aplūkot "Delfi" aculiecinieka Stiprā veidoto galeriju par Durbes pils parka kokiem. Galerija papildināta ar lasītāja komentāriem. Jāpiebilst, ka šis ir nespeciālista skatījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!