Decembra izskaņā salsdskābās bārbeļu ogas Vakarbuļļu mežā Rīgā baudījusi "Delfi" aculieciniece Marija Tuče, kura tās iemūžinājusi arī fotoattēlos.

"Ja palaimējas, tad mežā var atrast saldskābās, garšīgās bārbelītes," tā par atradumu saka Marija.

Latvijas Universitātes Botāniskā dārza kokaugu eksperte Madara Lazdāne stāsta, ka attēlā redzamais augs pieder bārbelēm. Tiesa, ogas bārbeļu zaros ziemā nav nekas neparasts.

"Ogas ir nogatavojušās vasarā, bet daļa vēl nav nokritusi zemē. Putni vēl nav ķērušies klāt. Reizēm pat nākamā gada pavasarī krūmos ir novērojamas iepriekšējā gada ogas," pauž Lazdāne.

Parasti gan bārbeles zied maijā un jūnijā, savukārt augusta beigās un septembra sākumā ienākas to ogas. Ogas ir nelielas, sarkanas un garenas.

Bārbele pieder pie bārbeļu dzimtas un to var raksturot kā ērkšķainu, vasarzaļu krūmu, kas var sasniegt par trīs metru augstumu, un atkarībā no šķirnes, tā var būt ložņājoša vai stāvus augoša.

Ogas bārbelēm ir sarkanā, melnā vai zaļā krāsā, turklāt katrā ogā ir viena vai vairākas iegarenas sēklas.

Latvijā bieži sastopamās parastās bārbeles šķirnes un tai ogas ēdamas. Austrumos tās pat tiek bieži lietotas gatavošanā, lai papildinātu ēdiena garšu ar neparastākām niansēm.

Latvijā daļa cilvēku no bārbeļu ogām gatavo ievārījumus, marmelādes, džemus, sulas un citus gardumus.

Ogas ir ļoti veselīgas, jo to sastāvā ir daudz C vitamīna. Ogu veselīgumu novērtē arī putni, kas tās izmanto par barību ziemas laikā, kad ogas joprojām saglabājušās krūma zaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!