Foto: DELFI Aculiecinieks
Portāla "Delfi" lasītājs Leons Stiprais dalījies ar īpašiem foto, kuros var redzēt, kā Štāba bataljona karavīri trenējas goda sardzei pie Brīvības pieminekļa. Foto tapuši pirms vairāk nekā desmit gadiem.

"Pavisam nesen – šā gada 7. septembrī daudziem rīdziniekiem bija iespēja tuvāk iepazīties ar Štāba bataljona sarīkoto pasākumu pie Brīvības pieminekļa. Tur varēja iepazīties ar Štāba bataljona vēsturi, uzdevumiem, noskatīties goda sardzes maiņu pie Brīvības pieminekļa, Štāba bataljona defilē grupas un NBS orķestra uzstāšanos

Bataljons svin savas pastāvēšanas simtgadi (1919. gada 10. decembris). Klātienē esmu vairāku gadu garumā skatījis daudzu valstu defilē grupu un orķestru uzstāšanos, tāpēc varu salīdzināt Latvijas armijas puišu spējas.

Pašlaik pasaulē labākā defilē grupa, manuprāt, ir Norvēģijas obligātā dienesta karavīru defilē. Turki raisa interesi ar savu savdabīgo mūzikas ritmu un seniem ieročiem, un gadsimtiem senajiem karavīru tērpiem. To pašu varētu teikt par angļu un vāciešu krāšņajām karavīru formām, ko, protams, ietekmē arī šo valstu finansiālās iespējas. Somu obligātā dienesta puiši pārsteidza ar drosmi mētāties ar niķelētajiem ieročiem, kuru galos piestiprināti īsti dzelzs durkļi.

Man bija iespēja būt klāt un ar fotoaparātu iemūžināt Štāba bataljona goda sardzes rotas defilē grupas treniņus. Varu teikt, kā tā jau ir vēsture. Pagājuši vairāk nekā desmit gadi. Es redzēju cenu, ar kādu tiek panākts šis mānīgais perfektums, vieglums un rotaļīgums. Tie ir nobrāzumi, sāpīgi triecieni ar smago šauteni. Tomēr tur valda sapratne, iecietīgums un ļoti spēcīgs kolektīvais gars. Tas ir raksturīgs latviešiem jau gadsimtiem ilgi. Viņiem palīdz arī latviskās mūzikas ritmi, ko dzirdējuši jau savos šūpuļos. Brīžiem nācās redzēt šīs mākslas tādus kalngalus, ka acīm skatītajam negribējās ticēt, proti, ka karavīra rokās ir gandrīz četrus kilogramus smags ierocis.

Stalti augumi, braši soļu ritmi, sirdij mīļa un latviešiem tīkama mūzika. Salūta zalves. Tas viss kopā ir priecējis nu jau vairākus desmitus gadu skatītājus Liepājā, Daugavpilī, Cēsīs un Alūksnē. Arī vēsturiskā Rīgas prezidenta pils un Brīvības pieminekļa laukums ir bijuši liecinieki šo brašuļu veikumam.

Treniņi defilē grupā nenozīmē, ka viņi citu neko nemāk. Prezidenta bataljona puiši iziet perfektu apmācību šaut ar prettanka ieročiem (Carl Gustav), smagajiem ložmetējiem. Viņi prot maskēties, izlūkot, pārvarēt dažādus šķēršļus, sniegt pirmo palīdzību. Tas ir liels spēks, lai vairotu prezidenta un līdz ar to arī Latvijas NBS autoritāti un drošību.

Treniņi nav parāde. Tie notiek intensīvi. Gan saules svelmē, aukstumā un pat sīka lietus laikā. Nogurums, slāpes, nervu spriedze tiek noņemta ar smaidu, joku, neparastu žestu un žāvām. Manu klātbūtni viņi ar laiku aizmirsa. To veicināja arī pamatīgais foto objektīvs, kas ļāva atrasties tālāk no viņu uzmanības. Tāpēc fotogrāfijas izdevās dzīvas un nesamākslotas. Fotogrāfijas var patikt vai nepatikt skatītājiem. Tās vairāk domātas puišiem, kuriem jau tagad pāri trīsdesmit.

Lai viņiem atmiņu prieks, jo jaunība aizskrien tik ātri! Veselību Jums un panākumus, paldies par dienestu Latvijas labā."

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti iepirkumiem "Rīga Plaza" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Darbdienās no plkst. 10.00 līdz 14.00 varat arī ziņot par nebūšanām, novērojumiem, ierosinājumiem, zvanot pa "Delfi Aculiecinieka" tālruni - 67784066!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!