Aizvadītajā nedēļas nogalē vairāki portāla "Delfi" aculiecinieki steidza iemūžināt ronēnus, kas bija iznākuši jūras krastā uzņemt spēkus turpmākām gaitām.

Video autore norāda, ka ronēns redzēts jūras piekrastē un izskatījies veselīgs un rotaļīgs.

Arī sestdien, 30. martā, Rīgas līča Kurzemes piekrastē silto vakaru baudīja roņu mazulis, informē aculiecinieks Dainis.

Savukārt ceturtdien kādu aculiecinieku pārsteidzis no Lielupes krasta netālu no restorāna "Laivas" iznācis roņu mazulis.

Vēl kāda roņu vērotāju grupiņa Jūrmalā roņu mazulim bija pienākuši īpaši tuvu.

Dabas aizsardzības pārvalde norāda, ka pēdējā laikā ir saņemti vairāki zvani un ziņas par ronēniem, kas manīti Rīgas jūras līča piekrastē. To skaitā arī fotogrāfijas ar roņu mazuļiem, kas mēģina nobēdzināties dziļāk sauszemē - vairāki ronēni sastapti piejūras mežos, pat piemāju šķūnīšos un nojumēs. Nesen DAP darbiniekiem esot nācies "glābt" ronēnu, kas devies savās gaitās Jūrmalā, Jomas ielas virzienā, šķietami uzņēmis kursu uz dzelzceļa staciju.

"Vēlamies uzsvērt, ka, visticamāk, roņu mazuļi šādi rīkojas apjukumā un bailēs, jo cieš no pārlieku lielas cilvēku un viņu četrkājaino mīluļu uzmanības pludmalē, tāpēc nolemj pārvietoties uz teritorijām, kur cilvēku plūsma ir mazāka," teikts DAP "Facebook" lapā.

Arī DAP ekspertiem, veicot ronēnu apsekošanu, bieži nākas saskarties ar pārāk lielu skatītāju pulku, kas mazajos roņu bērnos izraisa vēl lielāku stresu. DAP saņem ziņas arī par situācijām, kad ronēni tiek apzināti dzīti atpakaļ ūdenī.

Dabas speciālisti aicina brīvdienās, baudot pastaigas pludmalē, suņus nelaist brīvsolī, bet turēt pie pavadas. Šādi būs pasargāti gan no jūras izlīdušie un novārgušie ronēni, kas grib sasildīties, kā arī mājdzīvnieki un to saimnieki.

Arī cilvēkiem no roņu mazuļiem jāturas pa gabalu. Dzīvnieku nedrīkst bakstīt un kaitināt. Kategoriski aizliegts tos dzīt atpakaļ jūrā, jo, visticamāk, tie no ūdens izlīduši, lai sasildītos un uzkrātu spēkus. Dzīvnieks pats izvērtē, kad nepieciešams atgriezties ūdenī, akcentē dabas sargi.

Ronēniem tuvoties pieļaujams tikai gadījumos, kad tie izskatās novārguši, nevis vienkārši aizmiguši, vai pat ievainoti. Tad jāzvana Dabas aizsardzības pārvaldei pa tālruni 29198590.

DAP speciālisti līdz šim Rīgas Zoodārzā jau nogādājuši 15 ronēnus, divi uz Zoodārzu no Jūrmalas apkārtnes atceļojuši pavisam nesen, un to izredzes izdzīvot speciālistiem vēl jāvērtē. Sliktā veselības stāvokļa, tostarp acīmredzamu suņa kostu brūču dēļ, diemžēl nācies iemidzināt četrus ronēnus, norāda dabas sargi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!