"Nav brīnums, ka vilcieni tik bieži notriec cilvēkus," portālam "Delfi" ziņo aculiecinieks Nikolajs, kurš divus vakarus pēc kārtas Rīgā, Torņkalna stacijā piefiksējis sastāvus, kuriem, tuvojoties peronam, bija izslēgts prožektors.

"2019. gada 14. februāris, pulksten 19.00. Stacija Torņkalns. Vilciens tuvojas stacijai, bet neslēdz iekšā gaismas, līdz ar to ir grūtāk pamanāms," vērojumos dalās Nikolajs. Aculiecinieks piebilst, ka ziemas apstākļos, kad ir sniegs, vilcienu sadzirdēt ir ievērojami grūtāk. Viņaprāt, būtu tikai pareizi izmantot iespējami lielāku vizuālo efektu: "Bet, lūk, šoreiz nolēma braukt bez gaismām."

Nikolaja sūtītajā video redzams, kā vilciens tuvojas stacijai bez ieslēgta prožektora, bet jau, piebraucot pie perona, prožektors tiek ieslēgts. Līdzīga situācija atkārtojās arī 15. februāra pulksten 19. Vilciens piebrauc bez ieslēgta prožektora, ziņo Nikolajs: "Ja 14. februārī, vilciens bez gaismām brauca uz Rīgu, tad 15. februārī ir līdzīga situācija, bet šoreiz izbrauc no Rīgas."

AS "Pasažieru vilciens" sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs Egons Ālers skaidro, ka vilcieniem ir jābūt ieslēgtiem kā gabarītugunīm, tā arī prožektoram. Taču brīžos, kad vilcienam pretim brauc cits sastāvs, prožektors jāpārslēdz blāvajā režīmā – lai neapžilbinātu pretim braucošā sastāva vadītāju. "Video liecina, ka abos gadījumos prožektors izslēgts, jo pretim nāk cits sastāvs. Kolīdz mašīnista kabīnei pabrauc garām, uzreiz prožektors tiek ieslēgts. Tas redzams pirmajā video, bet otrs video apraujas," sacīja Ālers.

Uzņēmumā pieļauj, ka, iespējams, prožektorus mašīnists nav varējis pārslēgt blāvajā režīmā tehnisku iemeslu dēļ: "Tehnika ir veca. Var gadīties tehniskas problēmas. Ja tādas rodas reisa laikā, tad tomēr reiss ir jāpabeidz." PV pašreiz veic notikušā pārbaudi, lai noskaidrotu, kāpēc prožektori netika pārslēgti blāvajā režīmā.

Aculiecinieka fiksētos gadījumus pārbaudījis arī "Latvijas dzelzceļš", apskatot Torņkalna stacijas video novērošanas kameru ierakstus. Uzņēmumā apstiprināts aculiecinieka vēstītais, proti, vilciens braucis bez ieslēgta prožektora brīdī, kad pretim braucis cits sastāvs – lai neapžilbinātu mašīnistu.

"Vilcieni brauca ar ieslēgtiem prožektoriem, taču saskaņā ar regulējumu, prožektors jāpārslēdz blāvajā režīmā, nevis jāizslēdz pavisam, ja pretī brauc cits vilciens," sacīja uzņēmuma pārstāve Ella Pētermane. "Šajā gadījumā Ldz ir atgādinājis AS "Pasažieru vilciens" pārstāvjiem par prasību pārslēgt prožektoru uz blāvā apgaismojuma režīmu, ne izslēgt to pilnībā."

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti "Galactico" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Darbdienās no plkst. 10.00 līdz 14.00 varat arī ziņot par nebūšanām, novērojumiem, ierosinājumiem, zvanot pa "Delfi Aculiecinieka" tālruni nr. 67784066!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!