Pirmdien, 16. janvārī, Ķengaraga promenādē, Rīgā varēja vērot neierastu ainu – gulbji pulcējās nevis Daugavā, bet uz gājēju ietves, raksta "Delfi" lasītāja Margarita.

"Acīmredzot, gulbji ir tik ļoti socializējušies, ka paplašinājušu savu ierasto uzturēšanās teritoriju," pārdomās aicina dalīties Margarita.

Ziemeļu gulbju pētnieks, Latvijas Dabas muzeja ornitologs Dmitrijs Boiko portālam "Delfi" skaidro, ka gulbju uzvedība Ķengaraga promenādē nav nekas ārkārtējs.

"Video skatāmie ir paugurknābja gulbji. Viņi jau gadiem iemācījušies diedelēt maizi no cilvēkiem. Ķengaraga promenāde gulbjiem ir barības iegūšanas vieta," teic Boiko un lēš, ka putni pārnakšņo neaizsalstošajos ūdeņos, piemēram, pie Rīgas HES vai citviet Rīgā. Savukārt pa dienu atgriežas Ķengaragā.

Ornitologs aicina bargajā salā cilvēkus neaizmirst par pieradinātajiem gulbjiem un turpināt tos barot. "Gulbji Latvijā izvēlējušies pārziemot arī piebarošanas dēļ," skaidro ornitologs.

Vērtējot portālam "Delfi" sūtīto Margaritas video, Boiko arī pauž, ka satraucošs ir lielais plastmasas maisiņu skaits Ķengaraga promenādē. Tie, visticamāk, palikuši pēc putnu barošanas. "Vēlos aicināt pašvaldību izvērtēt atklātā tipa atkritumu tvertnes, no kurām vējš itin viegli maisiņus var aizpūst. Drīzāk būtu jāizvēlas slēgta tipa tvertnes, lai izvairītos no piesārņojuma promenādē un Daugavā," viedokli pauž Boiko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!