Lieldienu pēcpusdienā Rīgā, Maskavas ielā, "Delfi" lasītāja Veronika kļuva lieciniece tam, kā bērni brauc ar skūteri un apdraud citus. Sieviete reaģēja un izsauca policiju, tiesa, likumsargus viņa tā arī nesagaidīja.

"17.04.2022, pulksten 16.30 bija redzēta kompānija ar diviem jauniešiem, kuri atļāva diviem bērniem izmantot elektroskuteri "Ride"," raksta aculieciniece Veronika, norādot, ka notikumi risinājās Maskavas dārzā.

"Bērni krita no elektroskutera, nespēja vadīt transportlīdzekli un apdraudēja apkārt esošos bērnus un garāmgājējus," viņa norāda.

Saziņā ar Veroniku, portāls "Delfi" noskaidroja, ka sieviete vērsās policijā pa tālruni 110. Zvanu viņa veica 16.43, tomēr tā arī nesagaidīja parkā ierodamies likumsargus. Valsts policijā portāls "Delfi" noskaidroja, ka uz notikuma vietu devās Rīgas pašvaldības policija (RPP). Izsaukums uz Kojusalas ielu Rīgā RPP saņemts 17. aprīlī pulksten 16.48. Ticis ziņots, ka mazgadīgas personas brauc ar elektroskrejriteni.

"Notikuma vietā ieradāmies 17.31. Apsekojot parku, nevienu aprakstam atbilstošu personu nesastapām," portālam "Delfi" teica RPP pārstāve Lāsma Greidāne.

Policijā atgādina, ka piedalīties ceļu satiksmē ar elektroskrejriteni drīkst persona, kura ir sasniegusi vismaz 14 gadu vecumu. Savukārt personām no 14 līdz 17 gadiem, piedaloties ceļu satiksmē ar šo braucamrīku, ir jābūt velosipēda vadīšanas apliecībai.

Pastāv arī citi ierobežojumi, kā piemēram, elektroskrejriteņu vadītājam ir aizliegt ar to braukt, neturot stūri, kā arī vest kravu vai citu pasažieri.

Greidāne arī vērš uzmanību, ka par pārkāpumiem elektroskrejriteņu vadītājiem tiek piemēroti tādi paši sodi kā riteņbraucējiem. Attiecībā uz bērnu izdarītajiem pārkāpumiem, visbiežāk tiek veiktas preventīva rakstura pārrunas ne tikai ar pašiem pārkāpējiem, bet arī viņu vecākiem.

"Strauji iestājoties siltākam laikam, aicinām vecākus atkārtoti ar savām atvasēm pārrunāt drošības jautājumus, kā arī nemācīt bērniem kāpt uz viena elektroskrejriteņa ar vecāku. Diemžēl elektroskrejritenis daudzos gadījumos vēl joprojām tiek uztverts nevis kā transportlīdzeklis, bet izklaides inventārs. Attiecīgi netiek izvērtēti arī iespējamie riski," pauž RPP pārstāve.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā (NMPD) laikposmā no janvāra līdz 25. aprīlim saņemti 2367 izsaukumi pie bērniem, kuri guvuši dažāda rakstura traumas. No tiem 74 % gadījumos bērnus pēc gūtās traumas bija nepieciešams nogādāt slimnīcā.

Traumu skaits būtiski pieaudzis martā un aprīlī, portālam "Delfi" pauž NMPD pārstāve Ilze Upīte. "Ja janvārī un februārī katru mēnesī reģistrēti ap 540 izsaukumi pie bērniem ar traumām, tad martā jau – 713. Savukārt aprīlī bijuši 569 izsaukumi pie bērniem ar traumām, taču izsaukumu skaits vēl pieaugs, jo mēnesis nav noslēdzies," vērtē Upīte.

Visbiežāk bērni guvuši sadzīves traumas - šogad tādas bijušas 582. Nākamā skaitliski lielākā grupa ir transporta traumas – martā tādas bijušas 43, savukārt laikposmā no 1. aprīļa līdz 25. aprīlim reģistrēti 30 gadījumi.

Visaugstākais traumatisma līmenis pēc izsaukumu datiem ir mazo bērnu grupā, vecumā līdz četriem gadiem. Otra skaitliski apjomīgākā grupa ir bērni un pusaudži vecumā no 10 līdz 14 gadiem. Traumas, ko gūst 10 līdz 14 gadus veci bērni, visbiežāk ir tādas, kuru dēļ nākas ārstēties slimnīcā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!