"Delfi" lasītājs Aivars otrdien, 17. oktobrī, Rembates pagastā pamanīja stārķi, kurš pastaigājas pa ziemāju lauku. Stārķu pētniece, ornitoloģe Māra Janaus norāda, kamēr stārķis pārvietojas un lido, satraukumam nav pamata.

Aivars lēš, ka stārķis Latvijā aizkavējies par apmēram diviem mēnešiem. To apstiprina arī Janaus. Parasti stārķi aizlido augusta beigās, septembra sākumā. "Kaut kas ar konkrēto stārķi noteikti nav kārtībā tieši uzvedības plāksnē. Ja šādi eksemplāri aiziet bojā, tad populācijai kopumā nekāds ļaunums netiek nodarīts. Gluži pretēji - nepareizās īpašības netiek nodotas tālāk," sacīja Janaus.

Kamēr vien stārķis ir vesels, tas lido, pārvietojas, satraukumam neesot pamata. Bez cilvēka palīdzības ziemu gan tāds nepārcietīšot, norāda Janaus. Būtiski, lai putns tiktu pie pārtikas, iespēju robežās šai ziņā var palīdzēt cilvēks, noteiktā laikā un vietā regulāri nodrošinot ar dažādiem gaļas un zivju produktiem un to pārpalikumiem.

"Atbildība par palīdzības sniegšanu nelaimē nokļuvušiem savvaļas dzīvniekiem ir pašvaldības rokās. Ja stārķis ir slims, fiziski cietis, putnam būtu jānodrošina veterinārārsta palīdzība," skaidro Janaus.

Ja arī tu esi pamanījis ko neparastu dabā, ziņo par to "Delfi Aculieciniekam" uz aculiecinieks@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!