Interesantu parādību – brangas putu "kūkas" –, pastaigājoties gar Amatas upi Gaujas Nacionālajā parkā svētdien novērojis aculiecinieks Gusts.

"Lai izvēdinātu galvu, devos pastaigā gar šobrīd ūdeņiem bagāto Amatu. Biju gaidījis, ka redzēšu kādu vāveri, zaķi un varbūt pat stirnu, taču dzīvē viss bija citādi. Nevienu dzīvu būtni, ja neskaita laivotājus un citus atpūtniekus, tā arī neredzēju, taču saskāros ar kaut ko pagalam mulsinošu," portālam "Delfi" raksta Gusts.

"Netālu no Kārļu tilta upes krastā rotēja tādas kā baltas putu "kūkas" – trīs lielas un viena maza. Tās pa vienai atdalījās, apmeta loku pa straumi, un atkal nostājās otrā rindas galā," atceras aculiecinieks.

Gusts pauž neizpratni, kas tie par veidojumiem, kā tie rodas un kāds ir to ķīmiskais sastāvs. "Viens ir skaidrs, ēst tās laikam nevajadzētu mēģināt un noteikti jau arī nebūtu garšīgi, bet no kā un kāpēc tādas "kūkas" rodas?" vaicā Gusts.

Iepriekš ģeogrāfijas doktors Juris Burlakovs portālam "Delfi" skaidrojis, ka putu veidojumi upēs liecina, ka ūdens bagāts ar skābekli un attīrās no organiskā piesārņojuma. Savukārt, ja putu ūdenī ir ārkārtīgi daudz, tas nozīmē, ka ūdenī ir liels lauksaimniecības piesārņojums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!