Kāds "Delfi" lasītājs, pārvietojoties pa šoseju, pamanīja un nofilmēja neikdienišķu ainu – līdzās automašīnām ar apmēram 70 km/h traucas arī vīrietis uz elektriskā skrejriteņa. Turklāt bez ķiveres. Valsts policijā norāda, ka vīrietis pārkāpj trīs dažādus ceļu satiksmes noteikumus un, gadījumā, ja likumsargi šādu braucēju pamanītu, apturētu un sodītu.

"Džeks brauca ar mazo elektrisko skūterīti pa šoseju virzienā uz Salaspili no apvedceļa viadukta ar ātrumu 95 kilometri stundā bez ķiveres," par novēroto raksta video iesūtītājs.

Valsts policijā, kur portāls "Delfi" lūdza komentēt, vai braucējs uz elektriskā skrejriteņa pārkāpj noteikumus un likumsargi, ja pamanītu, šādam ceļu satiksmes dalībniekam, piemērotu sodu, atbild apstiprinoši. Vienlaikus policijā atgādina, ka telefona lietošana, vadot transportlīdzekli ir bīstama un aizliegta.

"Lai gan [video skatāmais spēkrats] ir vizuāli līdzīgs elektriskajam skrejritenim, jānorāda gan, ka šāda veida braucamrīks, kas pārvietojas ātrāk par 25 kilometriem stundā un spēj sasniegt ātrumu līdz 45 kilometriem stundā vai, ja tā maksimālais ātrums pārsniedz 45 kilometrus stundā, ir uzskatāms par mopēdu vai motociklu," skaidro VP pārstāve Simona Grāvīte. "Šādam transportlīdzeklim ir jābūt reģistrētam noteiktajā kārtībā. Tam ir jābūt numurzīmei, OCTA, tehniskajai apskatei, kā arī vadītājam ir jālieto ķivere braukšanas laikā."

Policijā arī atzīst, ka uzskaitīto noteikumu neievērošana, kā tas, piemēram, ir aculiecinieka fiksētajā situācijā, ir sodāma. Ja video skatāmais, tostarp vīrieša braucamrīks tiktu likumsargu pamanīts ceļu satiksmē, likumsargi reaģētu.

Saskaņā ar Administratīvā pārkāpuma kodeksu par transportlīdzekļa, kuram noteiktajā termiņā nav veikta valsts tehniskā apskate, izmantošanu ceļu satiksmē uzliek naudas sodu no 55 līdz 120 eiro.

Savukārt, ja ceļu satiksmē izmanto transportlīdzekli, kura īpašniekam nav iegādāta civiltiesiskās atbildības obligātā apdrošināšana, uzliek naudas sodu mopēda vadītājam no 30 līdz 55 eiro.

Par nepiesprādzēšanos ar drošības jostu vai aizsprādzētas aizsargķiveres nelietošanu, kā arī tāda pasažiera vešanu, kurš nav piesprādzējies vai kuram nav galvā aizsprādzētas ķiveres, izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu transportlīdzekļa vadītājam no 30 līdz 70 eiro.

Sūtiet savas reportāžas un par labāko reportāžu saņemiet balvu - dāvanu karti iepirkumiem "Rīga Plaza" 30 eiro vērtībā. Foto un video gaidām epastā aculiecinieks@delfi.lv, vai arī izmantojiet reportāžu iesniegšanai paredzēto formu!

Darbdienās no plkst. 10.00 līdz 14.00 varat arī ziņot par nebūšanām, novērojumiem, ierosinājumiem, zvanot pa "Delfi Aculiecinieka" tālruni - 67784066!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!