Foto: Edijs Pālens
19. maijā pulksten septiņos vakarā savu pirmizrādi piedzīvos iestudējums "Visi mani prezidenti", kas ir pirmā no kopumā četrām izrādēm izrāžu ciklā "Tests" – sadarbības projekts starp Latvijas Nacionālo teātri un "Dirty Deal Teatro". Šī projekta mērķis ir izzināt sabiedrībai aktuālo tematiku un veidot viedokli par to, ziņo kultūra.delfi.lv. Izrāde norisināsies "Dirty Deal Teatro" Maskavas ielā 12/k2.

Raksta autoram tika dota iespēja ieskatīties izrādes tapšanas procesā.

"Visi mani prezidenti" ir 12 ainu sērija, kurā stāsta par trim pēdējiem prezidentiem, kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas. Tā sniedz atskatu uz bijušo. Uz pirmajiem gadiem, kad Latvija bija tikko atguvusi neatkarību. Uz tuvināšanos NATO un ES, tā nospraužot kursu prom no Austrumiem uz Rietumiem. Uz Vairas Vīķes-Freibergas harizmu, īpaši uzsverot viņas leģendāro runu "Dziesmu svētku" noslēguma ceremonijā. Uz Valda Zatlera slaveno "Kas es esmu?". Un vēl daudz ko citu.
Kaut arī iestudējums vēsta par Gunta Ulmaņa, Vairas Vīķes-Freibergas un Valda Zatlera laiku, esot valsts galvas krēslā, patiesībā stāsts ir par mums pašiem. Neskatoties uz to, ka lugā darbojošies tēli ir reālas personas, ka izmantoti dažādi fakti un notikumi saistībā ar viņiem, iestudējums tomēr ir un paliek fantāzija, tiesa, fantāzija par īstenību – apgalvo lugas autors Jānis Balodis.

Ja Guntim Ulmanim, tiekot ievēlētam, bija lemts saskarties ar nemitīgiem salīdzinājumiem starp viņu un viņa 57 gadus seno priekšgājēju, tad Vīķes-Freibergas kundze ar savu harizmu nedeva iemeslu nekam tamlīdzīgam. Tikmēr Zatlers tēls lugā vairāk saskaras ar mūsdienu aktualitātēm, piemēram, vienā no ainām tiek apspēlēta dramatiski intensīvā tautiešu aizceļošanas problēma.

Nevar noliegt, ka izrādei ir komiska ievirze. Taču, līdzās humoram caurvijas skaudra patiesība, kas spēj saskumdināt un ievest pārdomās. Galu galā, izrāde ir vairāk par mums, latviešiem, nevis prezidentiem. Uzveduma galvenais jautājums ir: "Cik daudz par to, kas notiek Latvijā, ir atbildīgi prezidenti, un cik ir mūsu pašu atbildība?"

"Dirty Deal" nospraustais uzdevums runāt par to, kas aktuāls un svarīgs, ir izpildīts par 99,99 %. Izrāde spēj uzrunāt skatītāju, liekot apsvērt bijušo, esošo un sagaidāmo.

Izrādes režisors ir jaunais Nacionālā teātra mākslinieks Valters Sīlis, bet producentes uzdevumu veic Anna Sīle un Krista Jansone. Scenārija autors ir Latvijas Kultūras akadēmijas 4. kursa dramaturģijas students Jānis Balodis, bet scenogrāfs – Mākslas akadēmijas students Uģis Bērziņš. Lomās iejūtas Nacionālā teātra aktieris Ivars Kļavinskis, kā arī Madara Botmane un Toms Liepājnieks, abi Latvijas Kultūras akadēmijas 4. kursa aktiermeistarības studenti.

Izrāde "Visi mani prezidenti" būs skatāma arī 22. un 25. maijā "Dirty Deal" telpās Maskavas ielā 12/k2.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!