Man patīk papļāpāt par pretrunīgām tēmām. Reiz sarunā, ar kādu britu, es izmetu frāzi: tai dienā, kad izdomāja ekonomiskos migrantus atcēla verdzību …. Viņš tā dīvāni pasmaidīja, un kļuva domīgs.

Jā, es uzdrošinos apgalvot, ka viesstrādnieks ir mūsdienu vergs[1]

Iedomājieties, cik līdzekļu un pūļu vajadzēja agrākos gadsimtos, lai potenciālo vergu noķertu, ieslodzītu krātiņā, atvestu uz tirgu, kur šis, kā tāds lops, tiktu pārdots. Tad vel regulāri iekaustīt lai piespiestu šo strādāt?

Lai nu ko, bet rēķināt toreiz viņi neprata - laikam tāpēc, ka kalkulatoru vēl nebija..

Tad, kādu bridi, viņi attapās, ka visa tā lieta galīgi nekur neder.. Domāja, domāja un izdomāja… ’brīvo darbaspēka kustību’’. Tagad šie atbrauc paši - brīvprātīgi, uz sava rēķina. Maksa iri un transporta izdevumus, pērk paiku, tiek aplikti ar nodokļiem. Apmierināti ar dzīvi, nedumpojas projām nemūk, instrumentus nelauž un… pat vēlēšanās piedalās – balso par to, lai šāds stāvoklis saglabātos mūžīgi [2]

Jā, šīs idejas autoram, kaut kur Volstrītā, vajadzētu uzbūvēt pieminekli. Izklausās arī labi, pat vistrakākajam liberālim nebūtu ko iebilst!!

Vai vergam tāpēc dzīvot kļuva vieglāk?!

Dzīve smirdīgā ‘’berlogā’’, kādā no strādnieku priekšpilsētām, par kuru būs jāatdod 1/3 algas. Vēl pāris desmitu nāksies piemaksāt par transportu un.. tad vēl tas kurkstošais vēders.. Atlikums izies uz smēķiem un aliņu. Neviena vietējā dāmite jūs sev klāt nelaidīs - izdzirdējusi Austrumeiropas akcentu uzreiz ‘’ierubīsies’’ kādi cipari apgrozās jūsu bankas rēķina, tā, kā šajā ziņā dzīvosiet gandrīz, kā svētais..

Bet, mums – vienkāršajiem cilvēkiem, taču, daudz nevajag. Ka tikai samaksātu un.. smadzenes nečakarētu..

Tā ir tāda puspatiesība – nemaz tik vienkārši mēs neesam. Katram no mums esot trīs pamata programmas – būt veselam, mīlētam un veiksmīgam (drusku prastākā valoda tas nozīme naudu) Skarbā patiesība ir tāda, ka mūsdienās, tāds viesstrādnieks, darot prastos darbus, nevar nopelnīt pat uz veselības rēķina – strādājot garas virsstundas, un ierobežojot sevi pārtikā.

Kam jūs tāds bez naudas un veselības būsit vajadzīgs..

Atgriežoties mājās no vies strādāšanas, jūsu otrā pusīte sagaidīts jūs (kā tai vecajā dziesma) ar vārdiem: Эй, моряк, ты слишком долго плавал. Я тебя успела разлюбить [3].Bet paša bērni, griezdamies pie kaimiņa, prasīs: tēti, tēti, kas tas tāds par onkuli?!

Pašsaglabāšanās instinkts esot visstiprākais – jā, jā mums gribas dzīvot un tādēļ brīžiem kaut kas ir jāēd.. Ja nu, tomēr, nolemjat visi aizbraukt, nepūlieties izslēgt valstī gaismu jo..

Horizontālām virsmām esot tieksme ilgi tukšām nestāvēt - dzird runājam, ka briti labprāt padalītos ar saviem potenciālajiem migrantiem novirzot tos tajā virziena, kur kādreiz atradās Dzelzs priekškars. Bet perspektīva var sanākt, vel trakak, atgriežoties dzimtene, jus, pie lidostas izejas, sagaidīs smaidīgs krāsainais (taksometra šoferis) un apveicis ar vārdiem salam aleikum piedāvās aizvest uz.. Rigaistānu[4]..

Bet, ko darīt, ja depresīvā ekonomiskā situācija un bezdarbs ir noveduši jūs līdz izmisumam?

Kad kuģis iet dibenā, jāspundē ciet sūces nevis, kā žurkām jālaižas prom – atstāt Latviju tagad būtu tas pats, kas toreiz - 1991. gada janvārī pāriet barikāžu otrajā pusē..

Starp citu, Dievs nekad nedodot tik smagu krustu, ka galīgi nevar panest..

Ak, šie falšie rietumnieku smaidi...

Neskatoties uz britu divkosību, kas parast tiek noturēta par pieklājību un labu audzināšanu, viņu patiesa attieksme pret mums spīd cauri.. Austrum Eiropas migranti atņemot viņiem darba vietas, ‘’nositot” algas un visas jūsu sievietes ir.. nu jūs jau zināt, kas…un, vispār , cik labi bija toreiz, kad jūs šeit vel nebijāt.. bla. bla, bla..

To dzirdot, nereti ieminos: uztveriet visu šo lietu filozofiski - tā ir maksa par jūsu senču grēkiem!

What do you mean???

Ja jūsu Čērčils, toreiz Jaltā,[5] uz ‘’strelku’’ ar Staļinu, būtu ieradies skaidrā mēs vārējam arī nenonākt krievu lāča apkampienos. Tad mūsu vēsture un arī mēs paši būtu bijuši citādi. Bet.. lai paliek tās what if [6] sarunas. Pirms kritizējiet mūs atcerieties vienu lietu - vēl neviens balts urinējot pie Vinnija pieminekļa Londona (būtu, gan, pelnījis) [7] nav pieķerts. Tā, kā jūs… either put up or shut up!!! [8]

Parasti reakcija ir: you are soooo ruuuude! [9]

Un beigās vēl piebildīšu...

Kā jau viss šajā pasaulē, ari Brīvā Darbaspēka Kustība ir "koks ar diviem galiem"… ja toreiz tos vergus nespēja vien pieķert, tad tagad viesstrādnieku ir saradies tik daudz, ka.. izsakoties Britu Nacionālās partijas vārdiem, imigrācija no demogrāfiskas problēmas sāk pārvērsties par nacionālās drošības jautājumu.

Kādam ir ilūzijas, ko nozīme būt viesstrādniekam un kas jūs sagaida, ja par tadu kļūsiet?! Paskatieties filmas par to, kā dzīvojas latīņamerikāņiem ASV [10]..

Bet.. tā, taču, nav dzīve tas ir tikai kino, citi iebildīs!

Mēs, paldies dievam, dzīvojam laikā, kad neviens neliedz aizbraukt un nepiespiež atgriezties Tiem, kuri man tā uz vārda vien netic un grib pārliecināties paši, pirms došanās tālajā ceļā, ieteiktu aiziet līdz Britu vēstniecībai un, drošs paliek drošs, patrenēties tur.. ubagot (angļu valodā), gan jau noderēs…

[1]Šī nebūt nav vienīgā mūsdienu verdzības forma.
[2]Lai piesaistītu vergus pie saimnieka, bankas šiem aizdod naudu (iedzen parādos) padarot verdzības saites virtuāli nesaraujamas.
[3]Dziesma no k/f ‘’Cilvēks amfībija.’’
[4]Pēc analoģijas ar Londonistānu.
[5]Čērčila alkoholisms vēl joprojām ir tabu tēma Lielbritānijā.
[6]Kas būtu, ja būtu.
[7]Lūdzu neuztvert to kā aicinājumu iet ķēzīties pie viņa pieminekļa.
[8]Samierinies vai aizveries.
[9]Tu esi tik rupjš!
[10]Par Austrumeiropas imigrantiem ES var atrast (youtube) diezgan daudz dokumentālo filmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!