Jautājums: Mūsu suņu puikam ir 2,5 mēneši, svars 11kg. Problēma - esam šausmīgi rijīgi, kasāmies un brīžiem kļūstam nekontrolējami agresīvi - īpaši pēc pastaigām (ko var apslāpēt tikai ar pamatīgu psiholoģisko un fizisko spiedienu, pēc kura mēs kļūstam laipni un mīļi, tikai mūsu spēļu lellei gan iet plāni). Viss, kas tiek ielikts traukā, tiek apēsts momentā un ūdeni dzer ļoti maz. Dakteris teica, ka barojam par daudz, jāēd tikai sausā pārtika. Šobrīd ēdam sauso kucēnu ONTARIO un piebarojam ar rīsu putru + liellopa asti kā kārumu, pa retam biezpienu, olu. VIņš to visu ēdot jūtas kā badā un lien revidēt miskasti. Dzīvojam privātmājā, tā kā izskrieties arī it kā sanāk pietiekoši. Varbūt tā agresija un kasīšanās saistīta ar ēšanu?

Konsultē veterinārārste Olita Vecuma - Veco ("Dzīvnieku veselības centrs", F. Candera ielā 4, Rīgā, tālr. 7500494):

Atbilde: Jums ir lielas šķirnes, ļoti aktīvs dzīvnieks, kurš turklāt vēl skraida garās pastaigās. Par ēšanu šādam kucēnam nav jāuztraucas, jo viņš ļoti strauji aug un strauji zaudē svaru rotaļās. Galvenie nosacījumi, lai dzīvnieks neaptaukotos:

  • sabalansēt ēdienu, lai nekrātos tauki (dzīvniekam jābūt viduklim, jāsatausta ribas un mugura nedrīkst būt plakana kā galdiņš);
  • augošam lielas šķirnes dzīvniekam svarīgi uzņemt pietiekami proteīna, lai veidotos muskulatūra, un minerālvielas, lai būtu pietiekams ķermeņa karkass.

Jūsu gadījumā dzīvnieks ir normālas kondīcijas (strauji augoši kucēni parasti izskatās lempīgi ar neproporcionālām ekstremitātēm attiecībā pret vidukli) un nav nepieciešamības ierobežot ēdināšanu. Pārāk lielas barības masas uzņemšana radīs vemšanu, nomākumu, lielu gāzu daudzumu gremošanas traktā, ko pavadīs pūšana un caureja. Ja šīs pazīmes nenovēro, tad dzīvnieks ēd atbilstoši patērētajai enerģijai. Lai pietiekami uzņemtu ūdeni sauso barību var mitrināt.

Par barības izvēli - kucēnam var dot gan sauso barību, gan mājas ēdienu (nav vēlami miltu izstrādājumi, kauli (dažreiz var iedot kā našķi), pupas, liels tauku daudzums, atkritumi).

Par agresivitāti - tā ir slikta rakstura iezīme, kuru nedrīkst pieļaut lai tā izpaužas vai attīstās. Sunim jāsaprot, ka saimnieks esat jūs, jo pretējā gadījumā saimnieks būs viņš (neaizmirstiet ne mirkli, ka jums ir temperamentīgs dzīvnieks). Ja jūs pieļausiet attīstīties agresivitātei, pirmie cietīs mājinieki. Labākais risinājums ir vest uz suņu skolu, ja jums nav pieredzes dzīvnieku audzināšanā.

Par kasīšanos - pirmais ir dzīvnieku atblusot. Ja tas nelīdz un dzīvnieks turpina kasīties tad vajag parādīt veterinārārstam. Dažreiz kucēni kasās, jo viņiem ir stafilokoku pumpas ādā (līdz antibiotiku terapija un antihistamīnie līdzekļi), utis (līdz tikai atutošanas līdzekļi) vai citi parazīti, piemēram, sarcoptes (līdz tikai specifiski līdzekļi pret šiem parazītiem).

Lasītāju ievērībai: Lai saņemtu e-konsultāciju par mājdzīvniekiem, lūdzu, nosūti savu jautājumu uz e-pasta adresi: dzivnieki@delfi.lv. Šiem ieteikumiem ir tikai izglītojošs nolūks, un tie nevar aizstāt speciālista konsultāciju klātienē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!