Pārtikas un veterinārais dienests aicina patērētājus nelietot uzturā savvaļas medījumu subproduktus (aknas un nieres), jo tajos konstatēta kadmija un svina koncentrācija, kas pārsniedz maksimāli pieļaujamo daudzumu.
2008. gadā, veicot veterināro zāļu un vides piesārņotāju atlieku kontroli dzīvnieku izcelsmes produktos, laboratoriski izmeklēti 83 savvaļas medījumu aknu un nieru paraugi. No 8 aļņu subproduktu paraugiem maksimāli pieļaujamais kadmija daudzums pārsniegts 6 paraugos; no 14 stirnu paraugiem - 4 paraugos; no 19 briežu subproduktu paraugiem - 5 un no 42 iesūtītājiem mežacūku paraugiem - 3 paraugos.

Savukārt, pieļaujamais svina daudzums bija pārsniegts 1 stirnas, divos briežu un 9 mežacūku subproduktu paraugos. Vairumā gadījumu pieļaujamais daudzums tika pārsniegts nedaudz, izņemot 6 paraugus, kuros kadmijs vai svins ievērojami (vidēji 14 reizes) pārsniedza noteiktos kritērijus.

Ņemot vērā kadmija un svina īpašību uzkrāties audos, lielāka šo metālu koncentrācija bija vecākiem dzīvniekiem.

Kadmijs ir kancerogēna viela, kas gaisa piesārņojuma ceļā nonāk cilvēku un dzīvnieku barības ķēdēs. Savukārt svins var izraisīt anēmiju un saindēšanās gadījumā tiek bojāta nervu, kā arī sirds asinsvadu un reproduktīvā sistēma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!