Foto: Publicitātes foto
Šobrīd Rimi veikalos plašā sortimentā pieejamas gan tradicionālās ķirbju šķirnes, gan ne tik ierastie cepamķirbji, spageti, riekstu, kā arī dekoratīvie ķirbji. Tāpēc šobrīd ir īstais laiks, lai savu ēdienkarti papildinātu ar šim gadalaikam tik raksturīgo ogu – ķirbi. Tas ne tikai stiprina imunitāti, bet arī uzlabo vielmaiņu.

Sviesta ķirbis labi garšo gan cepts, gan grilēts un ir jo īpaši piemērots dažādiem desertiem. Riekstu ķirbi parasti izmanto zupām un sautējumiem, tostarp arī svaigām sulām, jo tas satur karotīnu un ir spēcīgs antioksidants. Tāpat svaigā veidā ieteicams lietot cepamķirbi, kas ir bagātāks ar uzturvielām, nekā tradicionālie ķirbji un tam piemīt ārstnieciska iedarbība, turklāt tas ir ļoti salds.


Foto: Publicitātes foto
Pagatavošana laiks:
  • 50 min
Porcija:

  • 4 cilvēkiem
Nepieciešams:
  • Ķirbji gatavošanai mikroviļņu krāsnī - 4 gab.
  • Vistas šķiņķīši, bez ādas un kauliem - 3 gab.
  • Salds krējums - 400 ml
  • Mocarella siers - 125 g
  • Saldā kukurūza - 100 g
  • Zaļie zirnīši - 100 g
  • Burkāns - 1 gab.
  • Sīpols - 1 gab.
  • Ķiploki - 3 daivas
  • Baltvīns - 120 ml
  • Olīveļļa - 3 ēdamk.
  • Timiāns - 2 zari
  • Pētersīļi - 1 buntīte
  • Sāls, pipari - pēc garšas

Pagatavošana:
  • Ķirbjiem nogriez vāciņu un izgreb sēklas. Ierīvē ar sāli un pipariem, un apslaki ar nelielu daudzumu olīveļļas.
  • Uzliec atpakaļ vāciņu un liec ķirbi cepties krāsnī aptuveni 10 minūtes.
  • Gatavo pildījumu - smalki sagriez burkānu un sīpolu, sarīvē ķiploku.
  • Sagriez vistas šķiņķīšus gabalos.
  • Visu apcep nelielā daudzumā eļļas. 
  • Pielej baltvīnu un ļauj tvaicēties, līdz šķidrums samazinājies uz pusi. 
  • Pievieno saldo krējumu un visu uzvāri.
  • Sautējumu lej ķirbīšos. Pievieno kukurūzu, zirnīšus un timiānu, sāli un piparus pēc garšas. Pārber ar mocarellas siera gabaliem un pārkaisi ar smalki sakapātiem pētersīļiem.
  • Katram ķirbim uzliec vāciņu un cep cepeškrāsnī 190°C vēl vismaz 15-20 minūtes (mikroviļņu krāsnī tikai 10 minūtes!).
Aikāgaršo padoms:

Ķirbju podiņus var pildīt arī ar citiem dārzeņiem, vai pat dažādiem augļiem un ogām


Foto: Publicitātes foto
Pagatavošana laiks:

  • 30 min
Porcija:

  • 4 cilvēkiem
Nepieciešams:
  • Riekstu ķirbis - 500 g
  • Olas - 2 gab.
  • Milti - 2 līdz 3 ēdamk.
  • Cukurs - 1 ēdamk.
  • Malts kanēlis - 1 ēdamk.
  • Apelsīni - 1 līdz 2 gab.
  • Sāls - 1 šķipsniņa
  • Eļļa cepšanai

Pagatavošana:
  • Ķirbi nomizo un sagriez šķēlītēs.
  • Tad apcep cepeškrāsnī vai tvaicē nelielā ūdens daudzumā, līdz šķēlītes kļuvušas mīkstas.
  • Pēc tam samal vai izberz caur sietu, pievieno olas, cukuru, kanēli un šķipsniņu sāls. Masai pierīvē apelsīna miziņu un pielej šī augļa sulu. 
  • Visu sajauc viendabīgā masā un pievieno miltus. 
  • Ja vēlies pankūku mīklu nedaudz šķidrāku, pielej mazliet piena, ūdens vai apelsīna sulas.
  • Uz sakarsētas pannas nelielā eļļas daudzumā cep pankūciņas, līdz tās kļuvušas zeltaini brūnas.

Aikāgaršo padoms:

Ja pievienosi mīklai vairāk piena, sulas vai ūdens, iegūsi gardas plānās pankūkas

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!