Foto: Publicitātes foto
"Šobrīd veikalu plauktos gozējas pašmāju dārzeņu un augļu raža, tāpēc ir īstais laiks pagatavot krājumus ziemai. Aicinu eksperimentēt ar jaunām garšām un pagatavot ne tikai ierastus ievārījumus, kompotus vai marinējumus. Izmēģini kabaču un apelsīnu ievārījumu, ķirbju džemu. Tāpat pamēģini pagatavot ātros mazālītos gurķus maisiņā, kā arī pašgatavotu tomātu mērci – vienkārši, gardi, turklāt veselīgi," tā aicina Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis.

Foto: Publicitātes foto

Nepieciešams (4-5 burciņas, 500 ml):

  • Kabači - 1 kg

  • Apelsīni - 3 gab.

  • Cukurs - 1 kg

  • Kanēlis - 1 tējk.

  • Citrons - 1 gab.

Pagatavošanas laiks: 40 min.

Pagatavošana:

  1. Nomizo kabaci, attīri no sēkliņām, sagriez smalkāk un liec katlā.

  2. Pierīvē citrona un apelsīnu mizu, pievieno kanēli un cukuru.

  3. No apelsīniem un citrona izspied sulu, lej katlā.

  4. Kabačus vāri vismaz 25- 30 minūtes, līdz tie izšķīduši, kļuvuši caurspīdīgi.

  5. Kad ievārījums gatavs pildi to burciņās.

Aikāgaršo padoms! Ja vēlies, lai ievārījums būtu viendabīgāks izspied to caur sietu, vēlreiz sakarsē un tikai tad pildi burciņās.

Foto: Publicitātes foto

Nepieciešams (4-5 burciņas, 500 ml):

  • Ķirbis - 1 kg

  • Cukurs - 1 kg

  • Laims - 3 gab.

  • Ūdens - 200 ml

  • Krustnagliņas - 1 sauja

  • Smaržīgie pipari - 5 gab.

  • Vaniļas cukurs - 1 ēdamk.

Pagatavošanas laiks: 40 min.

Pagatavošana:

  1. Katlā lej ūdeni ar cukuru, pievieno krustnagliņas un smaržīgo piparu, vāri 10 minūtes.

  2. Nogriez uguni un garšām ļauj savilkties vēl 15 minūtes. Izņem piparus, krustnagliņas un cukura sīrups ir gatavs.

  3. Notīri ķirbi, sagriez smalkāk un liec katlā ar cukura sīrupu un pievieno laima sulu.

  4. Katlam uzliec vāku un vāri līdz ķirbis ir mīksts.

  5. Sablenderē to vai izspied caur sietu, pagaršo un pildi burkās.

  6. Ķirbju džema burkas glabā vēsā vietā.

Aikāgaršo padoms! Tīrot ķirbi, mizas un sēklas neizmet! Pamēģini ķirbja mizas izkaltēt un samalt pulverī, tās ir ļoti vērtīgas un veselīgas! Pievieno šo pulveri pie jogurta vai putras, būs ļoti gardi un veselīgi. Sēklas izkaltē vai ēd tāpat svaigas.

Foto: Publicitātes foto

Nepieciešams (3-4 burciņas, 500 ml):

  • Ķirši (ar vai bez kauliņiem) - 1 - 1,5 kg

Sīrupam:

  • Ūdens - 1 l

  • Brūnais cukurs - 500 g

  • Anīsa zvaigzne - 1 gab.

  • Krustnagliņas - 5 gab.

  • ½ Citrona miziņa

  • Rīvēts ingvers - ½ tējkarote

Gatavošanas laiks: 30 min

Pagatavošana:

  1. Lej katlā ūdeni, pievieno cukuru, krustnagliņas, anīsa zvaigzni, miziņu no pus citrona un ingveru - liec vārīties.

  2. Kad sīrups sāk burbuļot, samazini liesmu un turpini karsēt vēl vismaz 5 -10 minūtes.

  3. Atstāj sīrupu nedaudz atdzist.

  4. Izkarsē burciņas, kurās tiks pildīts kompots. Burkas liec karsēties katliņā ar vārošu ūdeni vismaz 5 minūtes.

  5. Liec ķiršus burciņās. Ja vēlies, pirms tam izņem ķiršiem kauliņus.

  6. Kad sīrups atdzisis vismaz līdz 70°C, nokās to un lej burkās pār ķiršiem.

  7. Burkas liec karsēties katliņā ar vārošu ūdeni vismaz 5 minūtes. Tad aizvāko, apgriez ar vāciņu uz leju un atstāj atdzist istabas temperatūrā apsegtas ar dvielīti.

  8. Kad tās atdzisušas, novieto pagrabā vai glabā vēsā vietā.

Aikāgaršo padoms! Eksperimentē un ķiršiem pievieno arī citas ogas, ābolus vai plūmes.


Foto: Publicitātes foto

Nepieciešams:

  • Gurķi - 1 kg

  • Dilles ar kātiem - 1 pušķitis

  • Rozmarīns - 1 zariņš

  • Ķiploks - 4-5 daiviņas

  • Baltie pipari - 1 tējk.

  • Sinepju sēklas - 1 tējk.

  • Rīsu etiķis - 2 ēdamk.

  • Jūras sāls - 2 ēdamk.

  • Plastmasas maiss - 1 gab.

Pagatavošanas laiks: 5 minūtes + 2 stundas

Pagatavošana:

  1. Piparus un sinepju sēklas nedaudz saspied piestā.

  2. Noskalo gurķus, sagriez tos gareniski un liec maisā.

  3. Gurķiem pievieno visas garšvielas, etiķi un sāli.

  4. Sakrati maisu, lai viss tiktu labi samaisīts un liec ledusskapī.

Gurķus vari nogaršot jau pēc divām stundām, bet, ja atstāsi uz nakti tie būs izcila uzkoda brokastīm.

Aikāgaršo padoms! Izmēģini jaunas garšas un pievieno marinādei arī čili, timiānu, estragonu vai piparmētru.

Foto: Publicitātes foto

Nepieciešams (500-600 ml):

  • Tomāti - 1 kg

  • Tomātu biezenis - 2 ēdamk.

  • Ūdens - 250 ml

  • Sviests - 20 g

  • Sīpols - 1 gab.

  • Timiāns - 1 zariņš

  • Piparmētra - 2 zariņi

  • Ķiploks - 3 daivas

  • Lauru lapa - 1 gab.

  • Cukurs - 1 ēdamk.

  • Olīveļļa - 1 ēdamk.

Pagatavošanas laiks: 45 min.

Pagatavošana:

  1. Katlā liec sviestu un olīveļļu, pievieno timiānu, lauru lapu, smalki sagrieztu sīpolu, ķiploku un piparmētru - uzliec vāku un apmaisot karsē uz lēnas uguns 5 minūtes, līdz sīpoli kļūst zeltaini.

  2. Sagriez tomātus un liec katlā, pievieno arī tomātu biezeni un cukuru - vāri 5 minūtes un pielej ūdeni.

  3. Palielini temperatūru un uzvāri, līdz sāk burbuļot, tad atkal samazini liesmu un uz lēnas uguns ļauj mērcei tvaikot 30 minūtes.

  4. Izberz mērci caur sietu un pildi sterilās burkās.

  5. Tomātu mērces burkas glabā vēsā vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!