Foto: stock.xchng

Lai veicinātu izpratni par sabalansētu uzturu, mudinātu Latvijas iedzīvotājus mainīt savus uztura paradumus, ēst veselīgāk un daudzveidīgāk, Rimi sadarbībā ar Latvijas Uzturzinātnes speciālistu biedrību aizsāk ilgtermiņa iniciatīvu - veselīgas ēšanas kustību Aikāgaršo. Katru dienu ieteicams ēdienkartē iekļaut:

6 - 8 graudaugu (arī kartupeļu) porcijas

1porcija

  • 1 maizes šķēle
  • 3-4 ēdamkarotes pagatavotu rīsu, griķu, citas biezputras vai makaronu
  • 1 nepilna glāze brokastu pārslas
  • 1 kartupelis

4 - 5 porcijas saknes, dārzeņi, pākšaugi (400-500g dienā)

1 porcija

  • 100 g termiski apstrādātas saknes
  • 1 glāzes tilpums dārzeņu
  • šķīvis lapu salātu
  • 1 tomāts vai 7 ķiršu tomāti
  • 1 lauku gurķis
  • 1 paprika
  • 1 glāze dārzeņu sulas
2 augļu porcijas

1 porcija

  • 1 ābols vai cits līdzīga lieluma auglis
  • 2 nelieli augļi (plūme, kivi)
  • 1 šķēle vidējas melones vai arbūza
  • 8 lielas zemenes vai glāze citu ogu
  • 1 glāze sagrieztu vai konservētu augļu
  • 1 glāze sulas
  • 1/2 glāze žāvētu augļu vai ogas

3  piena produktu porcijas (ar samazinātu tauku saturu)

1 porcija

  • 1 glāze piena vai skābpiena dzēriena
  • 1 glāze jogurta
  • 2 plānas siera šķēle
  • biezpiens 150g

4 porcijas gaļas, zivs, olas (ne vairāk kā 2), pākšaugi, rieksti, sēklas

1 porcija

  • 80g pagatavotas gaļas
  • 100g pagatavotas zivs
  • 2 mazas olas
  • Pagatavoti pākšaugi - ½ glāzes tilpums
  • Rieksti -12 mandeles, 24 pistācijas, 7 valrieksti
  • sēklas - 1 ēdamkarote

Papildus ēdienam pievienojiet taukus ne vairāk kā 5-6 tējkarotes dienas laikā (augu, eļļa, krējums, sviests, margarīns, majonēze, avokado).

Nepieciešamais šķidruma daudzums dienā 2 - 3 litri.

  • Ierobežo vārāmās sāls lietošanu.
  • Ierobežo cukura, saldumu lietošanu.

Izstrādāts sadarbībā ar Latvijas Uzturzinātnes speciālistu biedrību

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!