Aizkrauklē vairākās vietās iedzīvotāji var parakstīties protesta vēstulei pret Aizkraukles slimnīcas reorganizāciju.

Pašvaldības oficiālajā interneta mājaslapā ievietots paziņojums, kas aicina aizkraukliešus parakstīties, tādējādi paužot protestu par novada un rajona iedzīvotāju atstāšanu bez operatīvas profesionālas medicīniskas palīdzības, ko paredz valdības plāns, reorganizējot Aizkraukles slimnīcu un pārveidojot to par sociālās aprūpes slimnīcu.

Iedzīvotāji var parakstīties Aizkraukles novada Sociālajā centrā Daugavas ielā 1A, Aizkrauklē, Aizkraukles novada domē Lāčplēša ielā 1a, 2.stāvā, Aizkraukles pagasta pārvaldē Kalna ielā 24, Aizkraukles slimnīcas nodaļās un poliklīnikas reģistratūrā.

Veselības ministrija (VM), ar septembri būtiski samazināts slimnīcu skaits, kurās tiek nodrošināta diennakts ārstniecība.

Saistībā ar veselības aprūpes budžeta samazinājumu, kas 2009. gada 2.pusgadā veido 89,8 miljonus latu, visbūtiskākais samazinājums skar slimnīcu sektora finansējumu, kurām iespējams nodrošināt tikai 43% no pirmā pusgada finansējuma.

Veicot izmaiņas Ministru kabineta noteikumos, tiek noteikts slimnīcu saraksts, kurām ar 2009.gada 1.septembri tiek nodrošināts finansējums slimnīcas darba nodrošināšanai. Pārējās slimnīcās tiks apmaksāta ambulatorā un dienas stacionārā tipa ārstēšana.

Šo tuvāko mēnešu laikā ir iespējama arī pašvaldību savstarpēja vienošanās un jaunu slimnīcu apvienību veidošana, kas ļautu saimniekot racionālāk un saglabāt slimnīcas, katrā no tām nodrošinot kādu noteiktu ārstēšanas profilu (piem., dzemdniecību, ginekoloģiju, ķirurģiju vai terapiju). VM atgādina, ka, veidojot slimnīcu apvienības, ir iespējams arī tuvākajos gados saņemt ES struktūrfondu finansiālo atbalstu slimnīcu attīstībai.

Slimnīcas, ar kurām no 2009. gada 1.septembra tiks slēgti līgumi par slimnīcas darba nodrošināšanu, ir Tukuma slimnīca, Dobeles un apkārtnes slimnīca, Jelgavas pilsētas slimnīca, Jēkabpils rajona centrālā slimnīca un citas.

Šīm slimnīcām jānodrošina neatliekamās palīdzības sniegšana visu diennakti, kā arī kalendārā gada laikā jānodrošina ne mazāk kā 7000 slimnīcas pacientu ārstēšana un dzemdību palīdzība vismaz 400 dzemdību gadījumos kalendārajā gadā. Citas slimnīcas Zemgalē ir pakļautas reorganizācijai.

Slimnīcas, ar kurām no 2009.gada 1.septembra slēdz līgumus kā ar aprūpes slimnīcām, ir Aizkraukles slimnīca, Bauskas slimnīca, Saldus medicīnas centrs un citas.

Ministru kabinets 30.jūnijā apstiprināja Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) izstrādātos noteikumus par Aizkraukles rajona pašvaldības reorganizāciju.

Noteikumi paredz, ka Komunālo uzņēmumu kombinātu, Aizkraukles slimnīcu un Aizkraukles ATU nodod Aizkraukles novada pašvaldībai ar nosacījumu, ka Aizkraukles novads pēc Aizkraukles slimnīcas pārņemšanas slimnīcai piederošos īpašumus bez atlīdzības nodos Neretas novadam.

Rīgas veselības centrs "Pļavnieki" plāno atvērt mamogrāfijas profilaktiskās izmeklēšanas kabinetu Aizkraukles slimnīcā, izskatot iespēju investēt ārstniecības iestādes ambulatorajā aprūpē, ko sabremzējusi neskaidrība par slimnīcas īpašnieku pēc pašvaldību reformas.

Pašvaldības SIA "Aizkraukles slimnīca" valdes priekšsēdētājs Ēriks Vizulis aģentūru LETA iepriekš informēja, ka starp slimnīcu un AS "Rīgas veselības centrs "Pļavnieki"" sāktas pārrunas par veselības centra "Pļavnieki" investīcijām Aizkraukles slimnīcā un iespēju, ka "Pļavnieki" uzņemas ambulatoras aprūpes attīstīšanu, kļūstot par slimnīcas līdzīpašnieku, taču viss bija apstājies neskaidrības dēļ par SIA "Aizkraukles slimnīca" īpašnieku pēc pašvaldību reformas.

SIA "Aizkraukles slimnīca" līdzšinējais īpašnieks bija Aizkraukles rajona padome, kura administratīvi teritoriālās reformas gaitā šā gada beigās beigs savu pastāvēšanu.

Saskaņā ar sākotnējo rajona reorganizācijas plāna ieceri bija paredzēts nodot "Aizkraukles slimnīcu" Aizkraukles novada pašvaldības īpašumā, taču novads pagaidām nav apstiprinājis šo plānu un nepiekrīt tā īpašumu sadalei, atsaucoties arī uz "Aizkraukles slimnīcas" parādiem pēc agrāk ņemtajiem kredītiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!