Saskaņā ar indiešu ajūrvēdas mācību uzturs ir vienlaikus arī medicīna – pie kam katram cilvēku tipam ir vajadzīgs cits uzturs. Atkarībā no cilvēka konstitūcijas jeb Došas (kafa, pitta, vata) katrā ēdienreizē tiek iekļautas attiecīgi vairāk saldas, sāļas, skābas, rūgtas, asas vai maigas sastāvdaļas.
Priekšrocības

Sekojot vispārējai koncepcijai par veselīgu, daudzveidīgu uzturu, ajūrvēdiskajā diētā tiek likts uzsvars uz svaigiem un liesiem produktiem, atturoties no alkohola un šokolādes. Visiem cilvēku tipiem tiek piedāvāta liela produktu izvēle. Pozitīvi ir arī tas, ka ajūrvēdiskā uztura mācība nav dogmatiska, tā tikai norāda vēlamo virzienu: veģetārais uzturs tiek ieteikts, taču nav obligāti jāievēro.

Trūkumi

Uztura iedalījumi ir visai komplicēti, ir nepieciešami saraksti. Problemātiski ir tas, ka vienam tipam (vata) tiek ieteikts tikai vārīts ēdiens, taču neapstrādātos dārzeņos ir daudz vērtīgu uzturvielu, kas nepieciešamas organismam. Atsakoties no gaļas, pievienojas arī veģetārā uztura trūkumi.

Ekspertu viedoklis

Vācijas uztura biedrība norāda, ka laktoveģetārais uzturs pēc ajūrvēdiskajiem principiem ir visnotaļ ieteicams uzturs ilgākam laika posmam, taču tad ik dienu nepieciešams apēst ne tikai termiski apstrādātus produktus, bet arī pietiekami daudz svaigu augļu un dārzeņu. Ajūrvēdas piekritēji atsaucas uz šī uztura pozitīvo ietekmi uz veselību un notievēšanu, lai gan tam vēl nav atrasti zinātniski pierādījumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!