Mēs visi svinam jubilejas, skumstam, priecājamies, un alkohols ir neatņemama visu šo situāciju sastāvdaļa. (Ko tur liegties?) Tomēr uz visām alkohola pudelēm ir uzlikts brīdinājums, ka alkohols nopietni apdraud mūsu veselību. Tā ietekmi izprot un ir izjutis liels vairums pieaugušo. Zemāk sniegsim nedaudz konkrētāku izklāstu frāzei “Alkohola lietošana negatīvi ietekmē Jūsu veselību”.
Sākot no vienkāršākās puses: alkoholā ir daudz kaloriju. Tāpēc tiem, kuri piedomā pie savas figūras, ar alkoholu vajadzētu uzmanīties – liekās, nenotērētās kalorijas nonāk mūsu tik nevēlamajās tauku rezervēs!

Daži medicīniski fakti par alkoholu

Cauri vēdera iekšējām sieniņām alkohols var tikt uzsūkts tieši asinīs. Tas notiek ātri, un alkohols asinīs nokļūst viscaur ķermenī, ieskaitot smadzenes un muskuļus, ietekmējot mūsu spriešanas spējas un koordināciju.

Alkohols tiek pārstrādāts aknās. Sievietēm aknas ir mazākas nekā vīriešiem, tāpēc alkohols viņas ietekmē ātrāk un ķermenī paliek ilgāk. Tieši tāpēc ieteicamā deva sievietēm (2-3 vienības dienā vai 14 vienības nedēļā) ir mazāka nekā vīriešiem (3-4 vienības dienā vai 21 vienība nedēļā) (vienību daudzumu skat. zemāk).

Alus un vīns satur dažus vitamīnus, bet tādu nav stiprajos alkoholiskajos dzērienos. Pastāv pieņēmums, ka sarkanvīns atstāj pozitīvu ietekmi uz cilvēka veselību, jo tas satur flavonoīdus, kuri var palīdzēt novērst koronāro sirds saslimšanu, žultsakmeņu veidošanos un sirdstrieku.

Alkohola saturs dzērienos ļoti atšķiras. Procenti uz pudeles norāda, cik ‘stiprs’ ir šis dzēriens. Tas arī nosaka vienības lielumu. Piemēram:

  • 125ml 8% vīna = 1 vienība
  • 125ml 12% vīna = 1 ½ vienības
  • 125ml 16% vīna = 2 vienības
  • Dzerot daudz, var rasties veselības problēmas un ‘nežēlīga’ dzeršana var radīt aknu cirozi. Pārāk liela dzeršana ilgstošā laika periodā ir saistīta ar lielāku iespējamību saslimt ar krūts vēzi, kā arī mutes, plaušu un aknu vēzi gan sievietēm, gan vīriešiem. Iespēja saslimt ar šīm slimībām vēl vairāk palielinās cilvēkiem, kuri smēķē.

    Pieļauju, ka ne reizi vien esat dzīvē novērojuši, ka viens cilvēks noreibst ātrāk, cits uzvedas, it kā ūdeni būtu dzēris. Atšķirīgo alkohola ietekmi uz ķermeni ietekmē dažādi faktori. Daži no tiem ir:

  • Izmērs – īsi cilvēki un cilvēki ar lieko svaru ir uzņēmīgāki pret alkoholu.
  • Tukšs vēders – ja pirms dzeršanas nekas netiek apēsts, tas nozīmē, ka alkohols organismā uzsūksies ātrāk. Regulāri lietojot alkoholu tukšā dūšā var rasties vēdera darbības traucējumi.
  • Dzirkstošie dzērieni – dzērieni, kuri dzirkstī, asinsritē nokļūst daudz ātrāk (ieskaitot arī tos dzirkstošos dzērienus, kuri ir bezalkoholiski).
  • Veselība – ja cilvēks ir nomocījies, vājš, noguris, slims vai trauksmains, tad tas noteikti ietekmēs cilvēka alkohola panesību.
  • Atgriežoties pie slaiduma tēmas, tad alkohols var ietekmēt mūsu spriešanas spējas un bieži mūs sekmē apēst vairāk, nekā plānots. Lai no tā izvairītos, ir pāris viltības, kuras varētu palīdzēt alkohola kalorijām nebūt tik milzīgām:

    1. Uzdzer katram alkoholiskajam dzērienam glāzi ūdens vai bezkaloriju dzērienu.
    2. Atšķaidi dzērienus, kā piem., vīnu, ar minerālūdeni, lai dzērienu dzertu ilgāk.
    3. Ieēd pirms dzeršanas - liesa dārzeņu zupa ir laba, lai sajustu sātu, bet ietaupa kalorijas.
    4. Pievērs uzmanību tam, ko ēd, un kad dzer, pamēģini turēties pa gabalu no uzkodām, kā piem., sāļie riekstiņi vai čipsi.
    5. Uzmani tās glāzes, no kuras dzer, tilpumu un dzēriena stiprumu, lai varētu daudz maz izsekot alkohola vienībām.
    6. Kad dzer alkoholu, lieto mazkaloriju piedevas – izvairies no cukurainām versijām, kuras ir kalorijām bagātas.
    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!