Alūksnes Mobilo strēlnieku bataljonā otrdien sākušās vērienīgākās šā gada starptautiskās militārās mācības "Rescuer/Medceur 2004", kuru mērķis ir pilnveidot 18 mācību dalībvalstu bruņoto spēku sadarbību ar valsts un nevalstiskām institūcijām dažādu krīzes situāciju likvidēšanā.
Mācību preses centra vadītājs Ivars Grīnbergs aģentūrai BNS pastāstīja, ka mācības vienlaicīgi notiek Igaunijā (Tallinā un Tapā), Latvijā (Alūksnē un Liepājā), Lietuvā (Klaipēdā) un Bulgārijā (Sofijā). To mērķis ir pilnveidot dalībvalstu bruņoto spēku sadarbību ar valsts un nevalstiskām institūcijām dažādu krīzes situāciju likvidēšanā. Mācību dalībnieki attīstīs sadarbību pretterorisma, meklēšanas un glābšanas, humānās palīdzības, dabas katastrofu seku novēršanas un militārās medicīnas operāciju jomā.

Svinīgajā atklāšanas ceremonijā, uzrunājot mācību dalībniekus, Latvijas Jūras spēku komandieris jūras kapteinis Ilmārs Lešinskis norādīja, ka šīs mācības attīstīs karavīru un civilo iestāžu sadarbību daudznacionālā vidē. "Kopējs darbs, kas balstās uz savstarpēju sapratni, cieņu un uzticēšanos, būtiski palielina mācībās iesaistītā personāla spēju reaģēt uz dažādām krīzes situācijām nākotnē," uzsvēra Lešinskis.

Mācību komandieris ASV pulkvedis Maiks Makdaniels (Mike McDaniel) apsveica klātesošos ar šo mācību uzsākšanu. "Pirms piecpadsmit gadiem šādu mācību rīkošana šķita neiespējama. Valstis, kas kādreiz tika uzskatītas par ienaidniekiem, tagad ir sabiedrotie un veic kopēju darbu globālā cīņā pret starptautisko terorismu," sacīja Makdaniels.

Svinīgajā mācību atklāšanas ceremonijā piedalījās arī Latvijā akreditētie ASV, Krievijas un Ķīnas militārie atašeji.

Mācības vienlaicīgi notiek Igaunijā (Tallinā un Tapā), Latvijā (Alūksnē un Liepājā), Lietuvā (Klaipēdā) un Bulgārijā (Sofijā). Mācību dalībnieki attīstīs sadarbību pretterorisma, meklēšanas un glābšanas, humanitārās palīdzības, dabas katastrofu novēršanas un militārās medicīnas operāciju jomā.

Mācībās, kas notiek programmas "Partnerattiecības mieram" ietvaros, kopumā piedalās aptuveni 2000 karavīri un civilpersonas no 18 valstīm - Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Bulgārijas, ASV, Vācijas, Zviedrijas, Beļģijas, Nīderlandes, Polijas, Rumānijas, Horvātijas, Moldovas, Ukrainas, Gruzijas, Armēnijas, Azerbaidžānas un Uzbekistānas. Mācības vada ASV Eiropas spēku pavēlniecība.

Latvijā mācībās piedalās Nacionālo bruņoto spēku, Aizsardzības ministrijas, Valsts robežsardzes, Krīzes kontroles centra, Katastrofu medicīnas centra, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta un Valsts policijas pārstāvji.

Papildu militārajām mācībām tiek realizēts projekts "Cornerstone 2004", kurā ASV militārie celtniecības speciālisti piedalās atjaunošanas un celtniecības darbos. Igaunijā, Tapas pilsētā, atjaunos skolu, Lietuvas pilsētā Klaipēdā - bērnu namu, bet Alūksnē - sākumskolu. Darbus Alūksnē veic ASV Mičiganas štata Nacionālās gvardes 107.Inženieru bataljona speciālisti, ārrindas zemessargi un līgumstrādnieki. Darbi Alūksnes pamatskolā uzsākti šā gada 1.jūnijā un tos pabeigs līdz ar mācību "Rescuer/Medceur 2004" noslēgumu šā gada 29.jūlijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!