Foto: Publicitātes attēli

Alūksnes novada domes teritoriālā komiteja vienojās visus novada ezerus nodot apsaimniekošanā pašvaldības aģentūrai "Alja", un nākotnē gādāt par to, lai visos novada ezeros, kur zvejas tiesības pieder valstij, notiek pakāpeniska pāreja uz licencēto makšķerēšanu, liedzot rūpniecisko zveju, ziņo "Alūksniešiem.lv".

Šobrīd pagastu ezeros notiek tikai rūpnieciskā zveja – licencētā makšķerēšana tajos nenotiek. Savukārt Alūksnes ezerā ir pretēji – rūpnieciskā zveja jau vairākus gadus ir aizliegta, bet pieejama licencētā makšķerēšana.

Komitejas vadītājs Jānis Nīkrencis uzsvēra, ka savulaik ierosinājums par ezeru apsaimniekotāju nācis no pagastu pārvaldēm. Aģentūras "Alja" direktors Māris Lietuvietis pauda gatavību uzņemties jaunus pienākumus, jo tas būtu vienkāršāk, nekā līdz šim esošā sistēma.

"Tad iedzīvotāji vienā vietā varētu nokārtot visas formalitātes – licences, slēgt līgumus, turklāt blakus kabinetā strādā arī Valsts vides dienesta Jūras un iekšējo ūdeņu pārvaldes inspektors. Šobrīd ir arī problēmas ar iekasētajiem līdzekļiem par zvejas licencēm un procentiem, kas jāaizskaita Zivju fondam, jo šobrīd no Zemkopības ministrijas zvana uz "Alju" un skaidro nebūšanas, lai gan tā nav mūsu kompetence. Ja to koordinētu "Alja", vienā tabulā ar norādēm tiktu izskaidrots, kas un par ko ir aizskaitīts. Reizi ceturksnī pagastiem, kuru ezeros notiek rūpnieciskā zveja, ir jāsniedz atskaites, bet arī šajā ziņā šobrīd ir dažādas neskaidrības," stāsta Lietuvietis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!