Amareto, apelsīnu un valriekstu Ziemassvētku kūka  (2)

Delfi

Foto: ČetrasSezonas.lv

Mandeles, amareto, apelsīns un daudz žāvēto augļu. Ziemassvētku smaržas. Šī kūka jāgatavo laicīgi, vismaz 4 vai pat 8 nedēļas pirms Ziemassvētkiem, un jālaista katru nedēļu, jo tikai tad iegūsti pašu pilnību, sulīgu un izteikti aromātisku kūku. Un svētku laikā kūka būs gatava, tas nozīmē, ka pirms svētkiem par vienu darbu mazāk.

Sastāvdaļas:

  • 550 g sultanas rozīņu
  • 1 apelsīna miza, smalki sarīvēta
  • 120 ml svaigas apelsīnu sulas
  • 60 g apelsīnu sukāžu
  • 100 g glazētu ķiršu 
  • 85 g žāvētu plūmju, 4 daļās
  • 100 g žāvētu dateļu, sagrieztas gabaliņos
  • 25 g kristalizēta ingvera, mazos kubiņos
  • 200 g žāvētu dzērveņu
  • 100 ml amareto
  • 160 g sviesta istabas temperatūrā
  • 3 olas
  • 180 g brūnā cukura
  • 1 ēd.k. vaniļas ekstrakta 
  • 100 g valriekstu pusīšu
  • 160 g augstākā labuma kviešu miltu

dekoram:

  • 200 g marcipāna
  • dzērvenes
  • kanēļa standziņa
  • 2 ēd.k. aprikožu vai apelsīnu ievārījuma
  • 6 ēd.k. ūdens

Rezultāts:

2 kūkas

Pagatavošana:

  1. Bļodā liec sultanas rozīnes, plūmes, dzērvenes, apelsīnu sukādes, apelsīna mizu, glazētus ķiršus, ingveru, dateles. Pielej apelsīna sulu un amareto. Samaisi un atstāj uz vienu vai divām dienām ievilkties.
  2. Sakarsē krāsni 170 grādus karstu. Sagatavo divas taisnstūra kūkas formas 10 x 25 cm, ieklāj 3 kārtas cepamā papīra.
  3. Ar mikseri pavisam ātri un viegli saputo sviestu un cukuru. Ar roku piejauc olas. To visu pieliec žāvētajiem augļiem kopā ar valriekstiem un samaisi. Pievieno miltus, vaniļas cukuru un vēlreiz samaisi. Mīklu sadali pa visām formām, nolīdzini virsmu un liec krāsnī cepties. 
  4. Cep krāsns vidējā nodalījumā augšas un apakšas režīmā 2 h, līdz kūka ir skaisti brūngana un gatava. Iedurtam kociņam ārā jānāk tīram. Ja liekas, ka kūka apbrūnē pārāk ātri, uzklāj virsū vienu kārtu cepamā papīra un turpini cept. 
  5. Atdzesē pannā, līdz tā pilnīgi atdzisusi, istabas temperatūrā. Tad ietin ar alkoholu samitrinātā kokvilnas drāniņā, to visu ietin folijā un liec skārda kārbā. Līdz ēšanas brīdim katru nedēļu aplaisti vienu reizi ar konjaku vai brendiju, katrā reizē 1-2 ēdamkarotes.

Vēl citas receptes gardiem un izmēģināšanas vērtiem ēdieniem, kā arī padomi un gardēžu ceļojumu apraksti - portālā ČetrasSezonas.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!