Amareto, apelsīnu un valriekstu Ziemassvētku kūka 

(2)

Authors

Četras Sezonas

Article Actions

APP - Article Actions

Amareto, apelsīnu un valriekstu Ziemassvētku kūka
Foto: ČetrasSezonas.lv

Mandeles, amareto, apelsīns un daudz žāvēto augļu. Ziemassvētku smaržas. Šī kūka jāgatavo laicīgi, vismaz 4 vai pat 8 nedēļas pirms Ziemassvētkiem, un jālaista katru nedēļu, jo tikai tad iegūsti pašu pilnību, sulīgu un izteikti aromātisku kūku. Un svētku laikā kūka būs gatava, tas nozīmē, ka pirms svētkiem par vienu darbu mazāk.

close-ad
Saturs turpināsies pēc reklāmas
Reklāma

Sastāvdaļas:

  • 550 g sultanas rozīņu
  • 1 apelsīna miza, smalki sarīvēta
  • 120 ml svaigas apelsīnu sulas
  • 60 g apelsīnu sukāžu
  • 100 g glazētu ķiršu 
  • 85 g žāvētu plūmju, 4 daļās
  • 100 g žāvētu dateļu, sagrieztas gabaliņos
  • 25 g kristalizēta ingvera, mazos kubiņos
  • 200 g žāvētu dzērveņu
  • 100 ml amareto
  • 160 g sviesta istabas temperatūrā
  • 3 olas
  • 180 g brūnā cukura
  • 1 ēd.k. vaniļas ekstrakta 
  • 100 g valriekstu pusīšu
  • 160 g augstākā labuma kviešu miltu

dekoram:

  • 200 g marcipāna
  • dzērvenes
  • kanēļa standziņa
  • 2 ēd.k. aprikožu vai apelsīnu ievārījuma
  • 6 ēd.k. ūdens

Rezultāts:

2 kūkas

Pagatavošana:

  1. Bļodā liec sultanas rozīnes, plūmes, dzērvenes, apelsīnu sukādes, apelsīna mizu, glazētus ķiršus, ingveru, dateles. Pielej apelsīna sulu un amareto. Samaisi un atstāj uz vienu vai divām dienām ievilkties.
  2. Sakarsē krāsni 170 grādus karstu. Sagatavo divas taisnstūra kūkas formas 10 x 25 cm, ieklāj 3 kārtas cepamā papīra.
  3. Ar mikseri pavisam ātri un viegli saputo sviestu un cukuru. Ar roku piejauc olas. To visu pieliec žāvētajiem augļiem kopā ar valriekstiem un samaisi. Pievieno miltus, vaniļas cukuru un vēlreiz samaisi. Mīklu sadali pa visām formām, nolīdzini virsmu un liec krāsnī cepties. 
  4. Cep krāsns vidējā nodalījumā augšas un apakšas režīmā 2 h, līdz kūka ir skaisti brūngana un gatava. Iedurtam kociņam ārā jānāk tīram. Ja liekas, ka kūka apbrūnē pārāk ātri, uzklāj virsū vienu kārtu cepamā papīra un turpini cept. 
  5. Atdzesē pannā, līdz tā pilnīgi atdzisusi, istabas temperatūrā. Tad ietin ar alkoholu samitrinātā kokvilnas drāniņā, to visu ietin folijā un liec skārda kārbā. Līdz ēšanas brīdim katru nedēļu aplaisti vienu reizi ar konjaku vai brendiju, katrā reizē 1-2 ēdamkarotes.

Vēl citas receptes gardiem un izmēģināšanas vērtiem ēdieniem, kā arī padomi un gardēžu ceļojumu apraksti - portālā ČetrasSezonas.lv

Seko Delfi arī Instagram vai Telegram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!

Tags

Ziemassvētki
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

Comment Form

Informējam, ka DELFI portālā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo portālu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē.