Piektdien apritēja 20 gadi kopš vienu no Latvijas lielākajām pilsētām vada pretrunīgi vērtētais un dažādos kriminālprocesos iesaistītais, kā arī par oligarhu dēvētais Aivars Lembergs.

Pats Lembergs sarunā ar laikrakstu "Ventas Balss" atzinis, ja vēlreiz būtu 1988. gads un jāuzņemas Ventspils vadība, tad viņš, visticamāk, to vairs nedarītu.

Lembergs ir pretrunīgi vērtēta personība. Kamēr pašā Ventspilī Lembergs Ventspils domē ir strādājis bez jebkādas opozīcijas, tikmēr ārpus Rīgā viņa ietekmi vērtē dažādi. Kā tranzītpilsētas mērs, kur notiekošie ekonomiskie procesi bijuši svarīgi visai Latvijas tautsaimniecībai, Lembergs iemantojis būtisku ietekmi visas Latvijas politikā. Vēl 1990. gados un mazākā mērā arī tagad uzsver Lemberga ietekmi uz ministriem un viņu lēmumiem. Savukārt žurnāls "Klubs" Lembergu oktobrī atzina par sesto ietekmīgāko cilvēku Latvijā, kas gan ir zemāk nekā agrāk.

Šobrīd gan Lembergs reāli neveic savus amata pienākumus. Jau vairāk nekā pusotru gadu kopš Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs aizdomās par smagu noziegumu izdarīšanu Lembergu aizturēja, viņš ir atradies vai nu apcietinājumā vai arī mājas arestā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!