Uz Alūksnes pilsētas un Jaunalūksnes pagasta robežas Alūksnes ezerā ar buldozeriem sadzīti dažādi atkritumi - gan stikls, plastmasa, metāla un sadzīves ķīmijas iepakojumi, kosmētikas aerosoli, medicīnas preces un to iesaiņojumi, autoriepas, kā arī bīstamie atkritumi - būvmateriālu atliekas, baterijas, insekticīdu aerosoli, azbestu saturoši atkritumi, ziņo "Alūksniešiem.lv".

Madonas reģionālas vides pārvaldes Kontroles daļas dabas sektora vadītājs, vecākais valsts vides inspektors Aldis Verners portālam paudis, ka "šis ir vēl nebijis gadījums, prātam neaptverama rīcība. Te ir sajaukti bīstamie atkritumi ar sadzīves atkritumiem, tā ir aizliegta darbība. Bīstamajiem atkritumiem ir īpaša savākšana un apsaimniekošana."

Šie atkritumi atklāti pavisam nejauši. Sākotnēji jaunalūksnieši sūdzējušies par to, ka nevar pastaigāt gar ezeru. Pašvaldības policijai devās apskatīt situāciju un pavērās daudz šokējošāks skats – atkritumiem piebērts ezers un tā krasts.

"Pārsteidz un šokē veids, kā zemes īpašnieki izdomājuši atbrīvoties no atkritumiem, sastumjot tos ar buldozeru Alūksnes ezerā, piesārņojot ezera tauvas joslu un pašu ūdenstilpi. Nekustamā īpašuma īpašnieks ir atbildīgs par savā īpašumā esošo atkritumu savākšanu un izvešanu." skaidrojis Alūksnes novada pašvaldības policijas priekšnieks Ardis Tomsons.

Šajā gadījumā ir konstatēti vairāki pārkāpumi: vides piegružošana ar sadzīves un bīstamajiem atkritumiem, patvaļīgu piesārņojošo darbību veikšana aizsargjoslā, neiesaistīšanās atkritumu apsaimniekošanā. Pārbaudot teritoriju, tika konstatēts, ka īpašumā nav atkritumu konteineru. Tātad īpašnieki neiesaistās atkritumu apsaimniekošanā, tā arī ir sodāma rīcība.

"Visticamākais, šajā gadījumā pēc vainīgo personu noskaidrošanas tiks uzsākta administratīvā pārkāpuma lietvedība. Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā par šādiem pārkāpumiem paredzēts naudas sods no 50 līdz pat 500 latiem. Nepārprotami īpašniekiem situācija būs jāvērš par labu un atkritumi jāsavāc neatkarīgi no lietas iznākuma," paudis Verners.

Ir zināms, ka zemes īpašnieki pastāvīgi nedzīvo Alūksnē, jo viņu dzīvesvieta ir Kanādā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!