Foto: F64

Vairāki Liepājas Jūrniecības koledžas audzēkņi saslimuši ar tuberkulozi, portālu „Defi” informēja Veselības inspekcijā (VI).

VI norāda, ka saistībā ar sešu audzēkņu saslimšanu ar plaušu tuberkulozi VI sākusi papildu pretepidēmijas pasākumus, kā to paredz Epidemioloģiskās drošības likums.


Liepājas reģionālās slimnīcas pneimonologiem sadarbībā ar Liepājas Jūrniecības koledžu, papildus jau īstenotajiem pretepidēmijas un profilakses pasākumiem, ir uzdots vēlreiz precizēt visas iespējamās kontaktpersonas, īpašu vērību pievēršot tām kontaktpersonām, kurām ir sūdzības vai saslimšanas simptomi un kurām bija vistuvākais kontakts ar saslimušajiem.

Epidemioloģiskā izmeklēšana Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologu vadībā un kontaktpersonu novērošana turpināsies vēl apmēram pusotru gadu.

Patlaban saslimušie audzēkņi nerada risku pārējo audzēkņu veselībai, jo izglītības iestādē neatrodas, bet gan nodoti mediķu aprūpē.

Novembra sākumā koledžā ir plānota vecāku sapulce, kurā piedalīsies arī VI un  Slimību profilakses un kontroles centra pārstāvji, lai sniegtu papildu informāciju un atbildētu uz jautājumiem.

Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologi atgādina, ka tuberkuloze ir sena, tomēr joprojām aktuāla un ārstējama infekcijas slimība, ko izraisa tuberkulozes nūjiņa Mycobacterium tuberculosis. Tuberkulozes simptomi sāk izpausties pakāpeniski, sākumā tie ir praktiski nemanāmi, bet progresē un kļūst izteiktāki ar laiku.

Tuberkulozes nūjiņa apkārtējā vidē izplatās pa gaisu, infekciozam, neārstētam plaušu tuberkulozes slimniekam klepojot, šķaudot un pat runājot vai elpojot. Vislielākais risks saslimt ir tiem cilvēkiem, kuri ilgstoši bijuši ciešā kontaktā ar kādu plaušu tuberkulozes slimnieku. Visbiežāk tie ir slimo cilvēku ģimenes locekļi, darba biedri vai draugi.

Viens neārstēts slimnieks gadā ar tuberkulozi var inficēt vidēji 10-15 cilvēkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!