Foto: PantherMedia/Scanpix
Ar atbilstošu valsts atbalstu Tukuma novada pašvaldība tuvāko divu trīs gadu laikā atrisinātu "rindas" problēmu, aģentūrai LETA prognozēja Tukuma novada domes priekšsēdētāja vietnieks Ēriks Lukmans.

Kā nosacījumus šāda mērķa īstenošanai mēra vietnieks minēja, ka nepieciešams veikt izmaiņas normatīvajos aktos, piešķirt attiecīgu finansējumu pirmsskolas pedagogu darba samaksai un finansējumu Tukuma pilsētas pirmsskolas iestāžu attīstībai.

"Mūsu viedoklis ir tāds, ka nevar vienkārši ar normatīvo aktu grozīšanu uzlikt konkrētai pašvaldībai par pienākumu veikt kāda jautājuma risināšanu. Ir jāveic kompleksi pasākumi, jāuzņemas solidāra atbildība, jānodrošina finanšu avoti, tikai tad tiks sasniegts virsmērķis - katastrofālās demogrāfiskās situācijas stabilizācija un uzlabošana valstī," pauda Lukmans.

Kopumā Tukuma novada pašvaldība atbalsta lēmumu par solidāru valsts un pašvaldību atbildību jautājumā par pirmsskolas izglītības nodrošināšanu visiem bērniem.

Tukuma novada domes priekšsēdētāja vietnieks skaidroja, ka ir tikai loģiski un pašsaprotami, ka mērķdotācija pedagogu darba samaksai tiek nodrošināta no valsts puses, bet attiecīgās pirmsskolas izglītības iestādes uzturēšana no pašvaldības puses.

"Mēs varam būt gandarīti, ka vairākas konceptuālās idejas, kuras izskanēja Demogrāfisko lietu padomē, Tukuma novadā veiksmīgi tiek realizētas. Piemēram, jau pašlaik vairākās vispārējās izglītības iestādēs ir izveidotas pirmsskolas grupas, ne tikai piecu sešu gadu vecuma bērniem, bet arī pārējo vecumu grupu bērniem, un līdzfinansējums vienam bērnam Tukuma pilsētas privātajām pirmsskolas izglītības iestādēm ir tāds pats, kā pašvaldības pirmsskolas iestādēs," pauda Lukmans.

2011.gada novembrī Tukumā darbu ir sākusi jauna pirmsskolas izglītības iestāde "Karlsons", kas tapusi publiskās un privātās partnerības projekta ietvaros un atrisinājusi "rindas" problēmu vismaz 130 bērniem. Ar ES struktūrfondu finansējuma atbalstu tiek būvēta jauna pašvaldības pirmsskolas izglītības iestāde "Pepija", kas atrisinās "rindas" problēmu vēl vismaz 140 bērniem.

Patlaban "rindā" uz vietu pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs Tukuma pilsētā (novada lauku teritorijā šīs jautājums ir atrisināts) ir reģistrēti vairāk nekā 450 bērni, no kuriem aptuveni 70% ir vecumā līdz trim gadiem. "Jāņem vērā arī tas fakts, ka vairāk nekā 130 no šiem bērniem apmeklē Tukuma pilsētas privātās pirmsskolas izglītības iestādes vai pirmsskolas izglītības iestādes citos novados," skaidroja Lukmans.

Tukuma mēra vietnieks uzskata, ka līdztekus dotācijas pirmsskolas izglītības pedagogu atalgojumam un valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu atjaunošanai no valsts budžeta (pēc faktiskās tarifikācijas uz 1.septembri un bez samazinošiem koeficentiem), būtu jāpārskata attiecīgi MK noteikumi par sanitārajām normām un pirmsskolas grupu maksimālo piepildījumu, jo reālais apmeklējums ir vidēji 70-75%.

"Labākais risinājums būtu deleģējums pašvaldībām pašām izlemt šo jautājumu uz vietas. Tāpat valdībai būtu jāpārskata attiecīgie MK noteikumi, kas regulē pašvaldību savstarpējos norēķinus (t.sk. pirmsskolas izglītības iestāžu sniegtos pakalpojumus), paredzot norēķinu "griestus" (vienādus visā valstī vai atšķirīgus pa reģioniem) un viennozīmīgi definētas norēķinu pozīcijas," skaidroja Lukmans.

Arī ES struktūrfondos un citos finanšu instrumentos ir jāparedz "iezīmēts" finansējums (pa reģioniem, uz vienu audzēkni vai citādi) jebkuras pakļautības pirmsskolas izglītības iestāžu attīstībai (rekonstrukcija, celtniecība, pielāgošana utt.), secināts Tukuma novada pašvaldībā.

Kā ziņots, savukārt Jelgavas pilsētai, lai nodrošinātu pirmsskolas izglītības pieejamību, būtu nepieciešami aptuveni divi miljoni latu. Valdības minētais finansējums nav pietiekams pirmsskolas izglītības pieejamības nodrošināšanai, aģentūru LETA informēja Jelgavas pilsētas Izglītības pārvaldes vadītāja Gunta Auza.

2011./2012.mācību gadā reģistrā uz vietu pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs ir 723 bērni, no tiem 572 bērniem dzīvesvieta deklarēta Jelgavā, 322 bērni apmeklē privātās izglītības iestādes. 2012./2013.mācību gadam reģistrēti 680 bērni.

2012.gadā Jelgavas pilsēta līdzfinansē katra pilsētā deklarētā bērna izglītību privātajā pirmsskolas izglītības iestādē 75 latu apmērā mēnesī. Privātās pirmsskolas iestādes apmeklē 656 bērni. Pilsētā darbojas septiņas privātās izglītības iestādes.

Lai risinātu problēmas ar bērnudārzu nodrošinājumu, nākamgad no valsts budžeta plānots novirzīt 23 miljonus latu mērķdotācijām pirmsskolas pedagogu algām pašvaldībām, 4.aprīlī pēc Demogrāfisko lietu padomes sēdes žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

Padomes sēdē panākta vienošanās uzlikt par pienākumu pašvaldībām nodrošināt bērnudārzus, lai neveidotos rindas. Dombrovskis norādīja, ka pašvaldībām, kas nevar nodrošināt vietas bērnudārzos, būs pienākums līdzfinansēt vecākiem pieejamību privātajos bērnudārzos, nodrošināt aukļu dienestu vai kā citādi risināt šo jautājumu. Savukārt valsts no savas puses paredz atjaunot dotāciju par pirmskolas izglītības pedagogiem, kas pašvaldībām atbrīvotu līdzekļus bērnudārzu rindu problēmu risināšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!