Sestdien pievakarē un naktī uz 9.janvāri Baltijas jūrā un Kurzemes piekrastē gaidāma ļoti stipra vētra, pastāstīja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas aģentūras (LVĢMA) Meteoroloģijas prognožu daļas vadītāja Anna Ņižņika.
Sestdien, 8.janvārī, no Norvēģijas centrālajiem rajoniem pāri Latvijai virzīsies ļoti aktīva ciklona dienvidu mala. Ciklona ietekmē dažviet Latvijā dienas laikā dienvidrietumu vējš kļūs arvien stiprāks, pievakarē un naktī sasniedzot maksimālo ātrumu - 25 metrus sekundē.

Baltijas jūrā un Kurzemes piekrastē vējš pastiprināsies līdz pat 30 metriem sekundē. Pēc Boforta skalas 28,5 līdz 32,6 metrus sekundē stiprs vējš uzskatāms par ļoti stipru vētru.

Baltijas jūras centrālajā daļā vējš izraisīs sešus līdz septiņus metrus augstus viļņus.

Jau piektdienas vakarā LVĢMA prognozē ūdens līmeņa celšanos Baltijas jūras Latvijas piekrastē. Ūdens līmenis varētu celties par apmēram 1,2 metriem. Augsts ūdens līmenis piekrastē saglabāsies vēl tuvākās divas dienas.

Latvijas austrumu rajonos vēja ātrums sasniegs apmēram 20 metrus sekundē, bet centrālajā daļā - 20 līdz 24 metrus sekundē.

Ciklonam virzoties uz austrumiem, vējš 9.janvārī pakāpeniski pierims, taču dažviet tas joprojām var sasniegt vētras vai stipras vētras spēku.

Kā pastāstīja Ņižņika, šī nebūs pēdējā gaidāmā vētra. Dienvidrietumu, dienvidu vējš brāzmās pastiprināsies līdz 20 un vairāk metriem sekundē arī laikā no 10. līdz 14.janvārim.

Decembrī vējš Latvijā piecas reizes sasniedza vētras spēku. Aktīvās ciklonu darbības rezultātā arī janvārī bieži gaidāms brāzmains vējš.

Kā informēja Ventspils ostas Kapteiņu dienestā, tik spēcīgas vētras gadījumā ostā tiek izmantota tā saucamā "labā jūras prakse", kad ostā esošie kuģi tiek papildus pietauvoti vai citādi pasargāti no spēcīgās šūpošanās vējā. Atkarībā no vēja stipruma un virziena dežūras sāk ostas velkoņi, kuri dežurē pie lielākiem kuģiem gadījumā, ja vējš tos dzen prom no piestātnes.

Liepājas ostā piektdienas vēlā pēcpusdienā pūš vējš ar ātrumu 21 metrs sekundē. Neviens transporta kuģis ienākšanu ostā negaida. Kā sacīja Liepājas ostas Kuģu satiksmes dienestā, lielie kuģi vētru nogaida Irbes jūras šaurumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!