Vētras nodarītie postījumi Latvijas mežā visbūtiskāk ietekmēs priedes kokmateriālu cenas, kas varētu kristies pat par 30%, prognozēja mežistrādes firmas SIA "Latsin" direktors Varis Sīpols.
Patlaban priedes koksnes cena kubikmetrā ir apmēram 36 lati.

Uzņēmuma vadītājs norāda, ka vētra lielākos postījumus nodarījusi tieši priežu un egļu mežam, tāpēc viskrasāk cenu svārstības būs jūtamas tieši šo sugu izstrādāto kokmateriālu tirgū.

"Liela problēma kokrūpniecībā būs vētras radītās mikroplaisas koksnē, kas traucēs kvalitatīvu produktu ražošanu un līdz ar to samazinās kokmateriālu vērtību," norādīja Sīpols.

Pēc viņa domām, izstrādātu egles zāģbaļķu cenas drīzumā varētu pazemināties par 10%-15%.

"Jau pagājušajā gadā zāģētavām trūka kvalitatīvu kokmateriālu. Pēc vētras šī situācija varētu tikai pasliktināties. Pērn negatīvu iespaidu atstāja arī nelabvēlīgie laika apstākļi un lielus daudzumus izstrādātas koksnes tā arī neizdevās izvest no mežiem," norādīja Sīpols.

LETA jau ziņoja, ka saskaņā ar Valsts meža dienesta pēdējo informāciju spēcīgajā vētrā Latvijā bojāti vismaz 7,3 miljoni kubikmetru koksnes. Gadā tiek izcirsti aptuveni 12 miljoni kubikmetru koksnes.

Valsts mežā stiprais vējš nodarījis aptuveni 60 miljonu latu zaudējumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!