Irākas vēlētāju aktivitāte līdz pulksten 14.00 (13 pēc Latvijas laika) sasniegusi 72 procentus no reģistrēto vēlētāju kopskaita, paziņojusi Irākas Centrālā vēlēšanu komisija.
Kā preses konferencē pastāstīja komisijas amatpersonas, daudzos šīītu apvidos aktivitāte sasniegusi gandrīz 90 procentus.

Komisijas pārstāvis norādījis, ka valsts teritorijā sekmīgi atvērti gandrīz 99 procenti balsošanas iecirkņu, un vienīgi daži iecirkņi palikuši slēgti drošības apsvērumu vai darbinieku trūkuma dēļ.

Līdz vēlēšanām Irākā piereģistrējās 13 miljoni irākiešu jeb aptuveni puse iedzīvotāju. Daļa balsstiesīgo irākiešu nereģistrējās, raizējoties par drošību vēlēšanu dienā, bet vēl daļa vēlēšanas boikotē.

Augsta vēlētāju aktivitāte vērojama galvenokārt šiītu un kurdu rajonos, daudz zemāka - sunnītu apdzīvotajos apvidos.

Svētdien Bagdādē pie Irākas tieslietu ministra Malika al Hasana mājas pašnāvnieks uzspridzinājis ar spridzekļiem piekrautu automašīnu, taču pats ministrs uzbrukuma laikā tur nav atradies.

Valdības amatpersona pavēstīja, ka uzbrukumā ievainoti divi sargi un tas bijis jau devītais pašnāvnieku terora akts vēlēšanu dienā Bagdādē.

Nemiernieki, kuri solījuši vēlēšanu dienu Irākā pārvērst par asinspirti, jau sarīkojuši visā valstī virkni uzbrukumu vēlēšanu iecirkņiem, neskatoties uz drakonisko drošības režīmu.

Pašnāvnieku uzbrukumos svētdienas rītā Bagdādē gājuši bojā vismaz 19 cilvēki. Septiņus sprādzienus veica ar spridzekļiem apkārušies pašnāvnieki, bet divi uzspridzinājās ar sprāgstvielām piekrautās automašīnās.

Premjerministrs Ijāds Alavi aicinājis savus tautiešus tvert savu likteni un sakaut nemierniekus ar vēlēšanu palīdzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!