Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aizturētajam advokātam Mārtiņam Kvēpam piedāvājis liecinieku aizsardzības programmu, ja viņš sniegs liecības par "lielajiem noziegumiem", aģentūrai LETA apstiprināja Kvēpa advokāts Saulvedis Vārpiņš.
"Neviena "lielā lieta" gan konkrēti netika nosaukta, bet mums šķiet, ka tas "velk" uz "digitālās lietas" pusi," sacīja Vārpiņš.

Kvēpam pat esot iedots buklets "Liecini un tiksi aizsargāts", šādi bukleti atradušies nopratināšanas telpā.

Kā stāstīja advokāts, Kvēpam neesot zināma tāda informācija "lielajās lietās", kas varētu interesēt KNAB.

Aizturētais advokāts esot piekritis sniegt liecības par konkrētās lietas, kuras dēļ viņš aizturēts, apstākļiem, taču trešdien pratināšana nenotiek, sacīja Vārpiņš. Līdz šim KNAB neesot arī neko izpaudis par iespējamo drošības līdzekli, kāds varētu tikt piemērots Kvēpam.

KNAB pārstāvis Andris Vitenburgs aģentūrai LETA sacīja, ka nekādi komentāri par izmeklēšanu Kvēpa lietā netiks sniegti.

Kā ziņots, AS "Digitālais Latvijas radio un televīzijas centrs" (DLRTC) bija noslēgusi vienošanos ar Kvēpa pārstāvēto advokātu biroju par juridisko pakalpojumu sniegšanu. DLRTC 2002.gada novembrī noslēdza līgumu ar kompāniju "Kempmayer Media Ltd." (KML) par digitālās jeb ciparu televīzijas ieviešanu Latvijā.

Digitālās televīzijas projekts tika apturēts 2003.gadā, kad tam uzmanību pievērsa masu mediji. Toreizējais Ministru prezidents Einars Repše (JL) projektu nosauca par skandālu.

Par projekta tapšanu un gaitu tika uzsākta izmeklēšana un ierosināta krimināllieta par dienesta pilnvaru pārsniegšanu, valsts amatpersonas bezdarbību, krāpšanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu.

Ģenerālprokuratūra šīs krimināllietas ietvaros jau nolēmusi saukt pie kriminālatbildības bijušo VAS "Latvijas valsts radio un televīzijas centrs" (LVRTC) direktoru Māri Pauderu un bijušo LVRTC meitas firmas DLRTC valdes priekšsēdētāju Guntaru Spundi. Apsūdzēts arī Andrim Šķēlem (TP) piederošās SIA "Uzņēmumu vadība un konsultācijas" (UVK) projektu vadītājs Harijs Krongorns.

DLRTC 2003.gada augustā Stokholmas Starptautiskās Tirdzniecības palātas šķīrējtiesā iesniedza prasību atzīt līgumu par spēkā neesošu, un to paredzēts izskatīt šā gada maijā.

Zvērināts advokāts Bruno Liberts, kura vadītajā birojā Kvēps strādā, vēstulē ģenerālprokuroram Jānim Maizītim norāda, ka Kvēpa paturēšana apcietinājumā būtiski ierobežotu viņa kā bijušā DLRTC pārstāvja tiesības brīvi paust savu viedokli DLRTC prasībā pret KML, kam saskaņā ar tiesas noteikto procesuālo darbību termiņiem ir jānotiek jau februārī.

LETA jau ziņoja, ka Kvēps aizturēts, pārstāvot ūdensapgādes, apkures un dārza preču vairumtirgotāja SIA "Akvedukts" intereses tiesā strīdā ar maksātnespējīgo būvfirmu SIA "Koras" par 10 000 latu parādu.

Saskaņā ar KNAB sniegto informāciju advokāts Kvēps ir aizturēts aizdomās par 2000 latu došanu uzņēmuma pilnvarotajai personai, lai tā atteiktos no iepriekš celtās prasības tiesā. KNAB to traktē kā komerciālo uzpirkšanu, par ko likums paredz kriminālatbildību.

Savukārt Kvēpa advokāts Vārpiņš aģentūrai LETA norādīja, ka Kvēps risinājis civiltiesisku strīdu.

"Puses var [civiltiesisku] strīdu risināt ar tiesas starpniecību vai noslēgt izlīgumu. Šajā gadījumā tika nolemts noslēgt izlīgumu un samaksāt prasītos 2000 latu, nevis tiesāties. Nekādiem citiem mērķiem nauda nebija paredzēta. Ja otra puse naudu izlietojusi kam citam, tā vairs nav Kvēpa darīšana," teica Vārpiņš.

Maksātnespējīgās SIA "Koras" administratora pārstāvis ir jurists Māris Sprūds.

Ar Sprūdu aģentūrai LETA divu dienu laikā nav izdevies sazināties, uz telefona zvaniem un īsziņām viņš neatbild.

Kā ziņots, Kvēps patlaban aktuālajos strīdos starp AS "Ventbunkers" un AS "Latvijas kuģniecība" īpašniekiem pārstāv mazākuma akcionārus - Olafu Berķi, Oļegu Stepanovu un Ediju Kizenbahu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!