Libānas prezidents Emīls Lahuds pirmdien apstiprinājis Sīrijas atbalstītā premjerministra Omara Karami demisiju un lūdzis viņu turpināt pildīt amata pienākumus līdz jaunas valdības apstiprināšanai.
Prezidenta kanceleja, kas paziņoja par demisijas apstiprināšanu, pagaidām nav pavēstījusi, kad Lahuds iecerējis uzsākt konsultācijas ar parlamenta deputātiem, lai izvēlētos jaunu premjerministra amata kandidātu.

Karami, pakļaujoties demonstrantu spiedienam saistībā ar bijušā premjera Rafika al Hariri slepkavību, pirmdien paziņoja par savu atkāpšanos.

"Bažījoties par to, ka valdība varētu kļūt par šķērsli valsts interesēm, es paziņoju par valdības, kuru man bija tas gods vadīt, atkāpšanos," uzrunājot parlamentu Beirūtā, paziņoja Karami.

Valdība pirmdien parlamentā tika pakļauta asai kritikai saistībā ar al Hariri slepkavību, kas notika pirms divām nedēļām. Vienlaikus ielās, neskatoties uz demonstrāciju aizliegumu, bija izgājuši tūkstošiem protestētāju, kas pieprasīja valdības atkāpšanos.

Bija sagaidāms, ka parlamentārās debates noslēgsies ar neuzticības balsojumu valdībai, taču pēc pusdienas pārtraukuma Karami kāpa tribīnē, lai paziņotu par savu un valdības atkāpšanos.

Opozīcijas deputāti, kas pieprasīja valdības atkāpšanos un Sīrijas karaspēka izvešanu no Libānas, premjerministra runu apsveica ar aplausiem.

Tomēr, neskatoties uz valdības atkāpšanos, opozīcijas līderi aicināja demonstrantus turpināt protestus līdz brīdim, kamēr Sīrijas karaspēks atstās Libānu.

"Opozīcija paziņo par protestu turpināšanu līdz pilnīgai Sīrijas [karaspēka] izvešanai no Libānas," dažas minūtes pēc premjerministra paziņojuma par atkāpšanos sajūsminātajiem demonstrantiem teica Eliass Atalla.

"Cīņa ir gara, un tas ir pirmais solis. Tā ir cīņa par brīvību, suverenitāti un neatkarību," savukārt norādīja opozīciju pārstāvošais parlamenta deputāts Gatass Huri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!