Irākas vadošajām partijām svētdien neizdevās panākt vienošanos, lai pirms pirmās parlamenta sēdes izveidotu jauno valdību. Tas ir sagrāvis cerības, ka kabinets drīzumā sāks cīņu pret nerimstošo vardarbību, ziņo ārvalstu masu mediji.
Irākas prezidenta vietnieks Rovšs Švajs paziņoja, ka pārrunas starp šiītu aliansi, kas uzvarēja vēlēšanās, un otrajā vietā palikušo kurdu partiju ir cietušas neveiksmi. Tās tiks turpinātas pēc parlamenta pirmās sēdes, kas notiks trešdien.

“Sarunas turpināsies, un ir daži nozīmīgi jautājumi, pie kuriem jāpakavējas ilgāk,” saka pagaidu parlamenta spīkeris un kurdu partijas pārstāvis Fuads Masūms.

Taču daži no viņa partijas biedriem nav tik optimistiski. Kurdu partijas līdera Masuda Barzani palīgs saka: “Sarunas starp abām pusēm ir nonākušas strupceļā.”

Parlamenta pirmā sanāksme notiks trešdien, trīs nedēļas pēc vēlēšanām, kuras viesa Irākas iedzīvotājos cerību par uzbrukumu un terora aktu pārtraukšanu.

Daudzi irākieši tagad vaino politiķus par to, ka viņi paildzina “politisko vakuumu”, neņemot vērā, ka iedzīvotāji šo vēlēšanu dēļ ir riskējuši ar savu dzīvību, raksta Reuters.

Amatpersonas ziņo, ka abām pusēm ir jālemj par to, kā sadalīt vietas valdībā, un par kurdu autonomā reģiona paplašināšanu valsts ziemeļos.

Šiītu partiju apvienības līderim Ahmadam Čalabi neizdevās glābt kurdu un šiītu aliansi, kurai pieder divas trešdaļas vairākuma, kas nepieciešams valdības veidošanā.

Kurdu partijas pārstāvji noliedz šiītu apvainojumus par to, ka viņi ir atbildīgi par šo neveiksmi. “Viņi vēlas novelt atbildību par neveiksmīgu sarunu iznākumu uz kurdiem,” teica premjerministra vietnieks Barhams Salihs, kurš arī ir kurds.

Kurdi, kuri ir trīs miljoni no kopējā Irākas iedzīvotāju skaita – 27 miljoniem, vēlas vadošajā amatā redzēt kurdu pārstāvi Džalalu Talabani, kā arī iespēju pārvaldīt iekšlietu, finanšu un aizsardzības jomas. Turklāt viņi vēlas arī panākt, lai viņiem pienāktos 25% no ienākumiem par darījumiem ar naftu, pašreizējo 17% vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!