Protesta akcijas dalībniekiem ir izdevies pārraut milicijas ķēdi un iekļūt galvenajā valdības ēkā Kirgīzijas galvaspilsētā Bišekā, ziņo ārvalstu prese.
Neilgi pirms tam vairāki tūkstoši opozīcijas atbalstītāju iesaistījās sadursmēs ar prezidenta atbalstītājiem, izmantojot nūjas un akmeņus.

Nemierus nabadzīgajā un kalnainajā valstī veicina arī ekonomiskās problēmas un aizdomas par korupciju valdībā, raksta BBC.

Šie protesti tiek salīdzināti ar revolūcijām divās citās bijušajās Padomju Savienības republikās – Ukrainā un Gruzijā, kas beidzās ar valdības gāšanu.

Ceturtdien priekšlikumu atkāpties no amata iesniedza valsts sekretārs Osmonakuns Ibraimovs, kurš ir prezidenta Akajeva ideologs. Vēl nav pienākusi informācija par to, vai prezidents ir apstiprinājis viņa atkāpšanos.

Korespondenti ziņo, ka protesta akciju dalībnieki ir pārņēmuši savā kontrolē valdības ēku arī Batkenas pilsētā valsts dienvidrietumos.

Aculiecinieki informē, ka demonstrācijas apjomi arvien pieaug, un no vairākiem simtiem gājiena sākumā pūlis tagad ir audzis līdz vairākiem tūkstošiem cilvēku un tas pārvietojas pa pilsētas ielām.

Akajeva atbalstītājiem ar atšķirības zīmēm ap roku bija izdevies padzīt demonstrācijas dalībniekus no skatuves pilsētas galvenajā laukumā, taču vēlāk viņu spēki izrādījās par maziem un kontroli atkal pārņēma opozīcijas spēki.

Krievija jau ir izteikusi bažas par briestošo krīzi. Premjerministrs Mihails Fradkovs aicināja saglabāt mieru, sakot: “Mēs nevēlētos noskatīties, ka konflikta risināšanai tiktu izmantots fizisks spēks.”

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!