Jaunais Kirgīzijas parlaments pirmdien apstiprināja valsts premjerministra amatā opozīcijas līderi Kurmanbeku Bakijevu, kas vadīja protestus pret gāzto prezidentu Askaru Akajevu.
Vecā parlamenta augšpalāta piektdien iecēla Bakijevu par prezidenta un premjerministra pienākumu izpildītāju un noteica jaunas vēlēšanas 26.jūnijā.

Par parlamenta spīkeru deputāti pirmdien ievēlēja opozīcijas pārstāvi Omurbeku Tekebajevu, kas pasludināja jauno parlamentu par vienīgo likumīgo varu Kirgīzijā, piebilstot, ka jaunas prezidenta vēlēšanas iespējamas vienīgi pēc sarunām ar Akajevu.

Kirgīzijas vēlēšanu komisija pirmdien nodeva politisko varu jaunievēlētajam parlamentam pēc jaunā un vecā parlamenta cīņas, kas norisinājās kopš Akajeva gāšanas.

Vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Tujgunali Abdraimovs Biškekā paziņoja, ka 2000.gadā ievēlētā parlamenta pilnvaras pirmdien ir beigušās. "Vēlēšanu likuma pārkāpumi tika reģistrēti 12 vai 13 vēlēšanu apgabalos," teica Abdraimovs, "taču pārējos apgabalos vēlēšanas noritēja normāli. Šo pārkāpumu dēļ mēs nevaram paralizēt likumīgo varas iestāžu darbību."

Sakarā ar protestiem pret pārkāpumiem parlamenta vēlēšanu procesā ceturtdien demisionēja iepriekšējā valdība. Pēc Akajeva bēgšanas opozīcijas spēku vidū izcēlās strīds par to, kurš parlaments ir likumīgais - pirms pieciem gadiem ievēlētais vai tagad jaunievēlētais.

Kā norāda vēlēšanu komisija, Kirgīzijas konstitūcija nosaka, ka vecais parlaments ir jāatlaiž mēnesi pēc jaunā parlamenta vēlēšanām (tātad pirmdien).

Bakijevs uzskata, ka viņa intereses bija labāk pārstāvētas vecajā parlamentā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!