Rīgas apgabaltiesas tiesneši nav ieradušies un gadskārtējo tiesnešu konferenci, jo esot “nevēlami un skandalozi” un metot ēnu uz tiesu sistēmu.
Šādas frāzes minētas apgabaltiesas tiesnešu ziņojumā, kuru Tiesnešu konferences ievadā nolasīja Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Jānis Muižnieks, kurš pirms dažām dienām iesniedza atlūgumu.

Uz konferenci nav ieradušies 46 Rīgas apgabaltiesas tiesneši.

Uzstājoties konferencē, Muižnieks nosauca tieslietu ministres Solvitas Āboltiņas (JL) politiku par jezuītismu un piebilda, ka nevēloties tajā piedalīties.

Kā sacīja Muižnieks, Āboltiņas politikas mērķis “ir parādīt to, ka viņa seko līdzi tiesnešu darbam”. “Viņa grib atrast kādu grēkāzi, ko “iesēdināt” par korupciju vai netaisnīgu spriedumu, un atrast kādu, kas būtu “labais tiesnesis” un apbalvot,” teica Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs, uzsverot, ka “es tajā nevēlos piedalīties, tāpēc aizeju”.

“Atvainojiet, Āboltiņas kundze, bet es nevarēju aiziet klusējot!” piebilda Muižnieks.

Pēc viņa uzstāšanās zālē atskanēja skaļi aplausi un sajūsmas izsaucieni.

Tieslietu ministre Solvita Āboltiņa savas uzrunas beigās vien pateicās Muižniekam par darbu - viņš esot daudz paveicis.

“Taču, atbildot uz pārmetumiem, nemeklēju grēkāzi! Uzskatu, ka tiesneši spriež taisnu tiesu, nevēlos nevienu bez pamata sodīt. Esmu ar jums kopā un gatava risināt jūsu problēmas,” teica Āboltiņa.

Viņa aicināja tiesnešus “paskatīties pašiem uz sevi un savu darbu un pašiem meklēt vājo posmu”.

Muižnieks šonedēļ preses konferencē pavēstīja, ka no amata izlēmis atkāpties, jo nav guvis pietiekamu atbalstu tiesas materiālo problēmu risināšanā.

Viņš žurnālistiem sacīja, ka iepriekšējā saruna ar tieslietu ministri bijusi “zināmā mērā pēdējais piliens” līdzšinējos centienos panākt, lai Rīgas apgabaltiesa strādātu normālā režīmā. Turklāt Muižniekam šķiet nepieņemami, ka tiek izteikti pārmetumi, uz kuriem pretējā puse neko nevar atbildēt.

Āboltiņa iepriekš Saeimas Juridiskajā komisijā izteicās, ka tieši Rīgas apgabaltiesā darbojas skandalozi tiesneši un tajā tiek arī izskatītas skandalozas lietas. Vēlāk tieslietu ministre sacīja, ka savus izteikumus balstījusi uz informāciju, kas atrodama pētnieka Valta Kalniņa grāmatā “Tiesu vara un korupcija”, savukārt Muižnieks uz to atbildēja, ka viņam nav bijis laika ar šo izdevumu iepazīties.

Piektdien Rīgā notiek gadskārtējā tiesnešu konference, kurā tiesneši pārrunās 2004.gadā paveikto un spriedīs par disciplinārkolēģijas sastāvā nepieciešamajām izmaiņām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!