Eiropas Savienības (ES) ministru padomes prezidents, Luksemburgas premjers Žans Klods Junkers pēc pirmās ES galotņu sarunu dienas Briselē bija spiests atzīt, ka ES ir “dziļā krīzes situācijā”.
Francijas un Lielbritānijas pārstāvjiem tā arī nav izdevies vienoties par ES budžeta plānošanas tālākajām perspektīvām, naktī uz sestdienu ziņo ārzemju mediji. Lielbritānija uzskata, ka jebkurām sarunām par nākamo budžetu jāvadās no nepieciešamības konceptuāli mainīt lauksaimniecības politiku, kamēr lielākā lauksaimniecības maksājumu saņēmējvalsts Francija šādu pieeju noraidīja.

Prezidējošā valsts Luksemburga piedāvāja kompromisa variantu, kuru Lielbritānija noraidīja, raksturojot to, kā “vēl ļaunāku” piedāvājumu. Pēc šā paziņojuma Junkers publiskoja savu nostāju, ka “dažām nācijām trūkst politiskās gribas panākt vienošanos”. Lielbritānijas premjers Tonijs Blērs paziņoja, ka Eiropas Savienība ir “dziļas krīzes” situācijā. Savukārt Vācijas kanclers Gerhards Šrēders situāciju raksturojis kā “vienu no smagākajām politiskajām krīzēm, ko Eiropa ir pieredzējusi

Tāpat Briseles sammitā nav izdevies nonākt pie jebkādas vienošanās par kopēju nostāju pēc Francijas un Holandes vēlētāju teiktā “nē” referendumos par ES konstitucionālo līgumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!