Pasaules industriāli attīstītāko valstu un Krievijas (G-8) līderi piektdien solīja līdz 2010.gadam piešķirt papildus 50 miljardus ASV dolāru (29,45 miljardus latu) palīdzības sniegšanai jaunattīstības valstīm un apņēmās veikt steidzamus pasākumus globālās sasilšanas apkarošanai.
G-8 arī sola, ka tuvāko gadu laikā palestīniešiem sniedzamā finansiālā atbalsta apjoms sasniegs trīs miljardus ASV dolāru.

“Piedāvātā politika gūs triumfu pār terorismu,” paziņoja Lielbritānijas premjerministrs Tonijs Blērs, stāvot blakus uz G-8 sammitu Glenīglzā uzaicinātajiem Āfrikas valstu līderiem.

“Mēs šodien runājam terorisma ēnā, taču tas neaizklās to, ko mēs vēlamies sasniegt,” teica Blērs, piebilstot, ka teroristi vēlas ne tikai nogalināt un sakropļot cilvēkus, bet arī “cilvēku sirdīs iedēstīt izmisumu, dusmas un naidu”.

“Cerība ir šī naida alternatīva,” uzsvēra Blērs.

Sammits nesasniedza visus jaunattīstības valstis atbalstošo aktīvistu izvirzītos mērķus, taču jaunais palīdzības sniegšanas plāns Āfrikai sniedz progresu, izteicās Blērs.

Apmaiņā pret G-8 solījumiem Āfrikas valstis esot apņēmušās īstenot labu pārvaldību, apgalvoja Lielbritānijas premjerministrs.

Vienošanās par palīdzības apjomu paplašināšanu tika sasniegta pēc ilgām sarunām. Sākotnēji ASV, Kanāda, Vācija un Itālija bija atturīgi noskaņotas pret konkrētu skaitļu minēšanu galīgajā G-8 paziņojumā.

Taču sarunu 11. stundā minētās četras valstis pievienojās Francijai, Lielbritānijai, Japānai un Krievijai, piekrītot nākamo piecu gadu laikā palielināt palīdzības sniegšanai atvēlēto līdzekļu apjomu.

Eiropas Savienības (ES) amatpersonas G-8 sammita laikā paziņoja, ka aptuveni 80% no palīdzības līdzekļu pieauguma segs bloka 25 dalībvalstu piešķīrumi, jo tās pagājušajā mēnesī vienojušās līdz 2010.gadam dubultot palīdzības sniegšanai atvēlētos izdevumus.

Valstu līderi sola arī atteikties no lauksaimniecības preču eksporta subsīdijām, taču nenosakot konkrētus termiņus.

G-8 līderi arī vienojušies par rīcības plānu globālās sasilšanas apkarošanai un nolēmuši uzsākt sarunas ar pasaules augošajām ekonomikām par tā saukto siltumnīcas efektu izraisošo gāzu emisijas ierobežošanu.

Pirmā tikšanās ar Ķīnas, Indijas, Brazīlijas, Meksikas un Dienvidāfrikas pārstāvjiem par klimata izmaiņu apkarošanu paredzēta Londonā 1.novembrī, paziņoja Blērs.

G-8 paziņojumā par klimata izmaiņām pirmo reizi iekļauts ASV atzinums, ka “cilvēka aktivitātes... lielā mērā veicina ar zemes virsmas sasilšanu saistīto siltumnīcas efektu izraisošo gāzu [emisijas] pieaugumu”.

Tomēr vides aizstāvju organizācijas kritizē G-8 nespējā vienoties par konkrētiem pasākumiem siltumnīcas efektu izraisošo gāzu emisijas ierobežošanai. Paziņojumā tikai teikts, ka valdības rīkosies ar “apņēmību un steigu”.

Paredzēts, ka sammits nāks klajā arī ar paziņojumiem, pieprasot pasaules naftas tirgus lielāku caurskatāmību un apņemoties līdz 2006.gada beigām pabeigt sarunas par globālās tirdzniecības liberalizāciju.

Avoti vēsta, ka galotņu sanāksmes dalībnieki kopumā izplatīs astoņas deklarācijas, bet Blērs papildus nāks klajā ar “priekšsēdētāja kopsavilkumu”.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!