Sausums pirmdien pastiprināja savu nāvējošo tvērienu Eiropā - Spānijā trako mežu ugunsgrēki, kuros gājuši bojā 11 ugunsdzēsēji, bet Francijā, kur nedēļas nogalē krasi paaugstinājās temperatūra, varas iestādes cenšas aizsargāt gados vecos cilvēkus.
Spānija un Portugāle cieš vislielāko sausumu, kāds jebkad reģistrēts kopš pagājušā gadsimta 40.gadiem, bet Francijas rietumos ūdens līmenis krities līdz viszemākajai atzīmei kopš lielā sausuma 1976.gadā.

Sausums aptvēris teritoriju no Āfrikas ziemeļiem līdz Francijas galvaspilsētai, nodarot miljardiem eiro zaudējumus, jo raža iznīkst, upes izžūst un ganības pārvēršas putekļos.

Francijas prezidents Žaks Širaks, kurš ieradies Francijas rietumos, lai ar vietējām amatpersonām apspriestu sausuma radīto situāciju, aicināja būt modriem un ierobežot pārmērīgu ūdens lietošanu.

Kad gaisa temperatūra nedēļas nogalē dažos Francijas rajonos draudēja pārsniegt 30 grādu atzīmi, veselības ministrs Ksavjē Bertrāns iedalīja 26 miljonus eiro (18,2 miljoni latu) plānam, kas paredz palīdzību gados veciem cilvēkiem pārvarēt karstuma sekas.

Nacionālais karstuma viļņa plāns tika izstrādāts pēc 2003.gada vasaras, kad ap 40 grādu pēc Celsija skalas lielajā karstumā Francijā nomira aptuveni 15 tūkstoši lielākoties vecu cilvēku, izraisot sašutumu visas valsts mērogā.

Spānijā mežu ugunsgrēkos bojā gājuši 11 ugunsdzēsēji, savukārt Francijā trīs brīvprātīgie ugunsdzēsēji.

Francija paziņojusi, ka to departamentu skaits, kurā ir spēkā ierobežojumi ūdens lietošanā, tagad ir palielinājies no 50 līdz 52. Vairāk nekā pusē valsts teritorijas tagad noteikts vismaz kaut kāds ūdens taupīšanas režīms, sākot no aizlieguma mazgāt automašīnas un piepildīt mājas peldbaseinus līdz ierobežojumiem fermeriem, kuri ir lielākie ūdens patērētāji vasaras mēnešos. Varas iestādes paziņojušas, ka par noteikumu pārkāpšanu draud sods līdz 1500 eiro (1000 latu).

Sausums arī izpostījis ražu Spānijā, Portugālē un Ziemeļāfrikā, kur fermeri pieprasa ārkārtas palīdzību un varas iestādes gatavojas palielināt importu, lai pabarotu cilvēkus un mājlopus.

Eiropas Komisija pagājušajā nedēļā lēsa, ka sausuma dēļ daudzās valstīs graudaugu raža blokā šogad acīmredzot samazināsies par 10% jeb 28 miljoniem tonnu.

"Vissmagākie apstākļi ir Ibērijas pussalā, un situācija izvēršas kritiska," teikts komisijas paziņojumā.

Portugālē Nacionālā fermeru asociācija lēš, ka zaudējumi varētu sasniegt vienu miljardu eiro.

Alžīrijā riskam pakļauti aptuveni 2,5 miljoni fermeru, un Marokā graudaugu raža samazinājusies par 57% jeb 3,6 miljoniem tonnu

Francijas dienvidos sausais un karstais laiks radījis jaunus draudus, kas vairāk raksturīgi Ziemeļāfrikai, - vietējo siseņu barus, kas jau iebrukuši Aveironas departamentā.

Riskam pakļauti simtiem fermu, un rijīgie kukaiņi jau uzbrukuši desmitiem hektāru lauksaimniecības zemes. Vietējās varas iestādes iesaka fermeriem iespējami ātrāk novākt ražu no tīrumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!