Pēc jaunākajām ziņām sprādzienos Šarmelšeihā sestdien nogalināti vismaz 75 cilvēki, ap pusdienas laiku ziņo BBC. Vēl vairāk nekā 200 ievainoti, ziņo drošības spēki. Daudzi no cietušajiem ir kritiskā stāvoklī.
Foto galerija

Sprādzieni nogranda aptuveni vienos naktī pēc vietējā laika, kad daudzi tūristi vēl pastaigājās pa pilsētu vai uzturējās bāros.

Tas ir smagākais terora akts Ēģiptē kopš 1997.gada, kad 62 tūristi un vietējie iedzīvotāji tika nogalināti Luksorā. "Associated Press" ziņo, ka kādā Islama cīnītāju mājas lapā publicēts: atbildību par sprādzieniem uzņēmusies "Abdula Azama brigāde, Al-Queda Sīrijā un Ēģiptē". Šīs ziņas sestdienas pusdienlaikā vēl nebija oficiāli apstiprinātas.

Valsts prezidents Hosni Mubaraks pārtraucis atvaļinājumu un devies uz Šarmelšeihu, lai iepazītos ar situāciju. Terora akts noticis tieši dienā, kad Ēģiptē svin 1952.gada revolūcijas dienu.

Vietējā amatpersona sacīja, ka uzspridzinātas vismaz divas mīnētas automašīnas un viena ceļasomā paslēpta bumba. Pagaidām nav zināms, vai spridzekļus aktivizējuši pašnāvnieki, vai arī tie aktivizēti no attāluma.

Pirmais sprādziens brīdi pēc vieniem naktī pēc vietējā laika nogranda Šarmelšeihas vecajā tirgū.

Glābēji notikumu vietā sacīja, ka šeit lielākā daļa upuru ir ēģiptiešu strādnieki, kas bija sapulcējušies kādā kafejnīcā.

Pirmajam sprādzienam sekoja vēl divas eksplozijas - pie viesnīcas Nāma līcī un taksometru stāvvietā.

Otrais sprādziens sagrāva daļu no "Ghazala Gardens" viesnīcas Nāma līcī. Daudzi cilvēki varētu būt aprakti zem drupām. Viesnīcas vestibilā ietriekusies mīnēta automašīna un eksplodējusi.

Brīdi pēc otrā sprādziena, kad apkārtnē izcēlās panika, blakus esošajā taksometru stāvvietā nogranda trešais sprādziens.

Ēģiptes drošības spēki izteikušies, ka vismaz vienai no uzspridzinātajām automašīnām bija īpašas numura zīmes, kas liecina, ka tā Sinaja pussalā iebraukusi pār Izraēlas robežkontroles punktu Tabā.

Ēģiptes Tūrisma ministrijas pārstāve sacīja, ka upuru vidū ir briti, francūži, spāņi, nīderlandieši, katarieši, kuveitieši un ēģiptieši. Ievainoto vidū ir 13 itāļi un vēl 15 ārzemnieki, sacīja pārstāve.

Ministrija pauda bažas, ka uzbrukumi atstās graujošu iespaidu uz valsts 6,6 miljardus ASV dolāru vērto tūrisma industriju, kas ir Ēģiptes lielākais privātā sektora darba devējs.

Šarmelšeihas kūrortpilsēta ir ļoti populāra tūristu vidū, un Ēģiptes amatpersonas šajā kūrortpilsētā bieži rīko tikšanās ar ārvalstu viesiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!