Jūlija beigās notikušas izmaiņas televīzijas kanāla TV5 īpašnieku sastāvā - SIA "TV Rīga" kapitāldaļas 100% apmērā iegādājusies SIA "Bete".

Nīderlandē reģistrētajam uzņēmumam "Baltic Media Holdings B.V." (BMH) piederošā "Bete" iegādājusies 100% SIA "TV Rīga" kapitāldaļu. "TV Rīga" translē TV5. Darījuma summa netiek atklāta.

Agrāk 75% "TV Rīga" daļu piederēja Īrijā reģistrētajai kompānijai "Grafton Entertainment Corporation Limited", bet 25% - uzņēmējam Guntim Indriksonam. Aģentūrai LETA šovakar neizdevās sazināties ar bijušajiem "TV Rīga" īpašniekiem.

Medijos gan izteikts pieņēmumu, ka patiesais TV5 lielākais īpašnieks ir LNT ģenerāldirektors Andrejs Ēķis. Viņš atzinis, ka "LNT ir ļoti cieši saistīts ar TV5" un abas telekompānijas "kopīgi veido daudzas programmas", tomēr noliedzis, ka būtu TV5 īpašnieks. TV5 īrē LNT materiāltehnisko bāzi un tās studijas atrodas LNT telpās.

Apliecinot, ka TV5 ir nopircis tas pats uzņēmums, kam pieder arī daļa LNT akciju, Ēķa asistente Alīna Sīkstule aģentūrai LETA šodien teica, ka sadarbība abu televīziju starpā no tā nemainīsies - tā jau iepriekš bijusi cieša. Īpašnieka maiņa nekādā veidā neiespaidos arī TV5 programmas izvēli, sacīja Sīkstule.

Saskaņā ar "Lursoft" datiem firmai "Bete" pieder 26% LNT akciju. Tomēr agrāk bijušais "Bete" līdzīpašnieks Edvīns Inkēns medijos izteicies, ka pārdodot firmu BMH, tai tikušas pārdoti arī cita LNT akcionāra Jāņa Āža 14% akciju. Tādejādi BMH kontrolē 40% LNT akciju, bet pārējās pieder Polijas uzņēmumam "Polsat Media B.V." un tā meitasfirmai Latvijā SIA "Polsat Baltic".

Vairākos masu medijos ticis pieļauts, ka aiz BMH stāv mediju magnātam Rupertam Mērdokam piederošais starptautiskais koncerns "News Corporation".

Kā ziņots, Inkēnam piederēja 30% "Bete" daļu, Āzim un Rīgas brīvostas pārvaldes darbiniekam Haraldam Apogam - katram 35% daļu. Aģentūras LETA veiktie aprēķini, izpētot bijušā Saeimas deputāta Edvīna Inkēna valsts amatpersonas deklarāciju, liecināja, ka BMH firmu pirms diviem gadiem nopirka par 8,1 miljonu ASV dolāru (tobrīd aptuveni 4,36 miljoni latu). Darījuma laikā reģistrētā komercķīla liecināja, ka ar "Betes" kapitāldaļām nodrošinātā maksimālā summa, kuru bijušie īpašnieki var prasīt no BMH, bija 3,57 miljoni latu jeb 1190 latu par vienu daļu.

TV5 valdes priekšsēdētāja pienākumus turpmāk pildīs Mihails Šeitelmans, bet izpilddirektora pienākumus veiks līdzšinējais TV5 tirdzniecības un mārketinga direktors Juris Graudumnieks, aģentūru LETA informēja TV5 pašreklāmas un sabiedrisko attiecību vadītāja Jana Semerikova.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!